Hírek

2017.06.05. 14:47

Kis termelők nagy versenye - díjazták a legjobb helyi borokat

BALATONFÜRED - Hétfőn tartották a Szent Orbán napi borverseny eredményhirdetését, melyhez a keretet a Hal és Bor Ünnep adta.

Sági Ági

A délelőtti időpont  ellenére is sokan voltak a parti sétányon, akik kíváncsiak voltak milyen eredmények születtek a kisebb termelők versenyén. Jól járt aki eljött, mert a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség képviselői az eredményhirdetés után a díjazott borokat kóstoltatták. Az eseményen Hári Lenke alpolgármester mondott megnyitó beszédet, majd Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a mezőgazdászok védőszentjeiről beszélt. Ebből derült ki az is, hogy Szent Orbánnal vegyes a szőlészek kapcsolata, mert ünnepével gyakran jár együtt lehűlés. Szabó István a hegyközség elnöke elmondta, hogy ezeken a borversenyeken mérethetik meg a gazdák a boraikat, és megoszthatják tapasztalataikat. Értékelte a tavalyi évjáratot is.

-2016-ban nagyon oda kellett figyelni, nem lehetett rutinból bort készíteni. Aki viszont figyelt, annál kiváló borok születtek-mondta el értékelésében. A bronz, ezüst és aranyérmek mellett több díj és különdíj is született. Minden hegyközségi településen kiosztották a legeredményesebb termelő címet, amit az kapott, aki a versenyen falujából a legjobban szerepelt. Különdíjat adott át a városi borverseny társadalmi zsűrije, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület,   a Balatonvin Borlovagrend, és a Balatonfüred-Csopaki Borvidék  is. A legeredményesebb női borász Baloghné Király Mónika lett, Szabó Gergő pedig az Év ifjú borásza díjat vehette át. A Balatonfüred-szőlősi Hegyközségben az év szőlőtermelője címet a Fodor Családi Pincészet kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!