Hírek

2017.03.11. 14:25

Kis könyvmolyok versengtek a könyvtárban a nyári kirándulásért Tapolcán

Tapolca - A Wass Albert Könyvtár és Múzeum gyermekkönyvtára olvasópályázatán legjobban szereplő általános iskolás gyerekek a napokban a könyvtári vetélkedőkön méretnek meg.

Smidhoffer Eszter

A részvétel előfeltétele volt, hogy sikeresen kitöltsék az olvasópályázati füzetet. Az olvasónaplóban különböző kreatív feladatokat oldottak meg a résztvevők, amihez kutatómunka, könyvtárismeret is kellett. A vetélkedő próbatételei a korábban megoldott fel-adatokon alapultak, hasonló kérdések köszöntek vissza, mint az olvasónaplóban.

A vetélkedő első feladata egy, a könyvtárt szimbolizáló figura elkészítése volt. A képen a Malom-tavi fiúk csapat tagjai mutatják be az általuk készített babát, E-mesét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Amint az minden évben lenni szokott, a helyiek mellett idén is több településről jelentkeztek résztvevők, mint Monostorapáti, Taliándörögd, Szigliget és természetesen Tapolcán a Bárdos iskola összes tagintézményéből, valamint a Nagyboldogasszony iskolából. Először, néhány nappal ezelőtt a második osztályosok kreatívkodtak, beugróként egyik kedvenc meséjüket adták elő bábokkal, különböző tréfás kiegészítőkkel tarkítva.

Majd vidám szó- és könyvkeresés következett, elsősorban a köteteket kellett könyvtári rendbe tenniük. Akadt még a feladatok között verskeresés a könyvekben, szórejtvény és egy kis illemtant is kaptak.

A képen a vetélkedőn a Kis Királylányok nevű csapat tagjai az egyik feladat megoldása közben Fotó: Smidhoffer Eszter

A harmadik osztályosok idén rendhagyó módon meg-előzték létszámban a kicsiknek számító másodikos csoportot. Előzetes feladatul kapták, hogy mutassák be, miként képzelik el a könyvtár jelképét, szimbólumát. Fiúk, lányok egyaránt kitettek magukért, szép és ötletes munkák születtek. Volt, aki hatalmas papírfigurákat készített, más könyvet olvasó pomponbabának adta az E-mese nevet, hogy meggyőzze a zsűrit. Készült mókás óriási könyvmoly, színes bölcs bagoly figura és a csodaszarvas jól ismert történetét is újragondolta egy vidám csapat. Aztán totót kellett megoldaniuk, amit könyvkeresés, rendszerezés és szövegpárosítás követett.

Mindannyian leleményesen vették az akadályokat, kreativitásukról tettek tanúbizonyságot a feladatok megoldásánál. Lelkesen várták a gyerekek az eredményhirdetést, nagyon izgultak, hogy milyen helyezést érnek el. A zsűri értékelésének megfelelően minden helyezett oklevelet kapott és könyvet választhatott. Azt egyedül az első helyezettek nem kaptak, ők kirándulást nyertek. A negyedik osztályos csapatok március 13-án, a felsősök pedig 21-én mérik majd össze tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!