Hírek

2016.07.26. 08:26

Kiöntött a patak Kapolcsnál (frissítve)

Kapolcs - Gőzerővel szivattyúzzák a vizet az ajkai és a veszprémi tűzoltók Kapolcson kedden, mert a patak kilépett medréből, közölte Csépányi-Barczi Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

Hozzátette, a helyszínen tartózkodott a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A szóvivő azt mondta, a lakóépületeket nem veszélyeztette a víz.

Fotó: katasztrófavédelem

Az eset kapcsán megkérdeztük Göntér Gyulát, Kapolcs polgármesterét is, aki kedden délután ugyancsak arról beszélt, hogy a  tűzoltók gyors, szakszerű munkája miatt szerencsére nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre, és a rengeteg víz a közeli népművészeti vásárt sem mosta el. A biztonság kedvéért homokzsákokat is kihelyeztek.

Kiemelte, kedden reggel rövid idő alatt 30-40 milliméter eső esett le náluk, és a gondot az okozta, hogy a falu határában van egy száz hektáros terület, amiről már learatták a terményt, ahonnan jelenős mennyiségű csapadék zúdult a patakba, illetőleg az Eger-, és a Ráskai patak találkozásához. Kapolcson az adná a végső megoldást, ha a település  végén, illetőleg Nagyvázsony és Kapolcs között ideiglenes víztározó létesülhetne, ami kormányzati segítséggel valósulhatna csak meg, mivel  nekik és hozzájuk hasonló kis településeknek erre nincsen forrásuk. Az árvíz, a rengeteg csapadék viszont mind gyakrabban egyre jelentősebb gondot okoz náluk, mivel az időjárás egyre szélsőségesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!