Hírek

2017.08.31. 21:00

Kimagasló szezont zárnak a balatoni strandok

Az elmúlt évtized legjobb szezonján vannak túl az általunk megkérdezett balatoni strandok, köszönhetően a nyári jó időnek és a fejlesztéseknek.

Marton Attila

A balatonfüredi strandok nyitvatartását az időjárás függvényében határozzák meg - tájékoztatott Ágoston Ferenc, a Probio Zrt. üzemeltetési vezetője. Annyi biztos, hogy ezen a hétvégén még a pénztárak is nyitva lesznek, tehát fizetni kell a belépésért. Ha az idő elromlik és a pénztárak be is zárnak, a mellékhelységek szeptember 20-ig biztosan nyitva lesznek, és ez ideig a lépcsők is bent maradnak a vízben. Ha kedvező marad az időjárás a zárás szeptember 30-ig tolódhat. A pénztárak zárása után a strandok közparkként működnek tovább, saját felelősségre hét és 22 óra között látogathatóak maradnak. Az ősszel több beruházást is szeretnének befejezni a strandokon. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor elkezdhetik majd a Kisfaludy strandon a medencék helyén a csúszdák kiépítését, ami a 50 millió forintos pályázati támogatással valósulhat meg. Az Eszterházy strandon térfigyelő hálózatot alakítanak ki, beléptető kapukat és bankkártyás terminált helyeznek el. Itt a strand főépületére napelemtelep is kerül, ez a mellékhelyiségek melegvíz-szolgáltatásába és a kézszárítók működtetésébe segít majd be. Mindkét strandon hátra van a szabadtéri fitneszpark kialakítása. A meglévő játszóterek ütéscsillapító talajcseréje megtörtént, és több helyre árnyékoló napvitorlákat szereltek fel.

Balatonakarattyán a Bercsényi strand jegypénztára bezárt, ám a vízpart nyitva tart
Fotó: Nagy Lajos

Balatonakarattyán a Bercsényi strand jegypénztára augusztus 26-án zárt be, ám a vízpart egész évben nyitva áll a látogatók előtt. A takarító, illetve a terület gondozásáért felelős személyzet továbbra is elvégzi a fenntartáshoz kapcsolódó feladatokat, de vízimentők már nincsenek jelen a parton, saját felelősségre azonban továbbra is strandolhatnak a látogatók - mondta el megkeresésünkre Rozs Péter alpolgármester. A terület fenntartása egész évben folyamatos, a parton található játszótereket nem szedik szét, a büfék október végéig üzemelnek, emellett a Bercsényi strandra jellemző aktív sportélet - lábtenisz, strandröplabda, strandkézilabda, strandfoci - is folytatódik, amíg a jó idő tart.

- Június elejétől augusztus végéig Balatonakarattya egy rekordszezont zárt a látogatók számában és bevételben egyaránt. Úgy vélem, idén valami jobban működik a teljes turizmusban, mivel már a júniusi hétköznapok és hétvégék is egy augusztusival értek fel a strand látogatottsága szempontjából - hangsúlyozta értékelőjében Rozs Péter, aki úgy véli, Balatonakarattya a sportról és a gyerekekről szól, s a település ennek az irányelvnek az idei nyári szezonban is megfelelt.

Az alsóörsi strandon a hét végéig, szeptember 3-ig szednek még belépőt, utána a terület egészen tavaszig közparkként funkcionál. Ennek megfelelően hétfőtől a bejáratok nyitva lesznek, s bár a WC-k is üzemelnek még, már nem strandként működik a terület, nem lesznek vízimentők és elsősegély-szolgálat, ezért mindenki saját felelősségére tartózkodhat a vízben és a parton. Szeptember 11-én elkezdődik a pavilonsor külső felújítása és a szolgáltató helyek térkövezése, amelyet október végére szeretnének befejezni. A pavilonok előtt, a lépcsőktől 10 méter szélességben burkolják majd le a területet, ott, ahol jelenleg az asztalok és székek is vannak. A tízméteres térköves szakasz és a tavasszal felújított belső sétaút között füves terület lesz.

- A tervezett bevételt túlteljesítette az alsóörsi strand az idei nyáron. A kellemes időjárásnak köszönhetően, több olyan hétvége volt, amikor a kánikulai meleg miatt sokkal több vendég érkezett. Az utóbbi évtized legjobb szezonját zártuk - értékelte a nyári időszakot Pandur Ferenc, az Alsóörsi Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet intézményvezetője.

TÖBB VENDÉG, NAGYOBB BEVÉTEL

Kiváló szezont zárnak idén Balatonalmádi három strandján is. Rasovszky Zoltán, a Balatonalmádi Városgondnokság strand csoportvezetője elmondta, a tavalyi adatokhoz képest mintegy 25 százalékkal emelkedett a fürdőzők száma és a strandok bevétele is, utóbbi meghaladta az önkormányzat által az idei évre betervezett számokat. A legnagyobb forgalmat és növekedést a Wesselényi strandon regisztrálták, ahol közel harminc százalékkal többen vásároltak jegyet, mint tavaly. A város strandjain szeptember 15-ig kell belépőt vásárolni, ezután az év többi részéhez hasonlóan közparkként funkcionálnak a fürdőhelyek. A strandszezon zárása után a Wesselényi strandon várható, hogy nyitva tartanak a büfék, valamint itt a mosdókat is üzemeltetik majd, tette hozzá Rasovszky Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!