Hírek

2016.08.29. 20:10

Egyre kevesebb azon 20-24 évesek száma, akik nem csinálnak semmit

Veszprém - Egyre felelősségteljesebbek a fiatalok, csökken a nem dolgozó és nem is tanuló személyek száma.

Piltman-Horváth Barbara

Csökkenő a tendencia a nem dolgozó és nem is tanuló 20-24 évesek között. Az úgynevezett NEET-korosztály egyre inkább a tanulásban találja meg a helyét, de sokan vannak azok is, akik dolgoznak is a tanulmányaik mellett.

Jobban teljesítenek a magyar fiatalok az európai uniós átlaghoz képest, míg az EU-ban 2015-ben 17,3 százalékos arányban voltak a 20-24 évesek között azok, akik nem is dolgoztak és nem is tanultak, ami 2006-hoz képest emelkedést mutat, addig Magyarországon éppen csökken ennek a rétegnek a száma, 16,5 százalék a korosztályból nem jár iskolába és nem is vállal munkát.

A statisztika mögött a közfoglalkoztatási program is megbújik, ma hazánkban 30 ezer 25 éven aluli közmunkást foglalkoztatnak. Az más kérdés, ha ők kikerülnek a programból, munkanélküliként folytatják-e, találnak-e másik állást, visszamennek-e dolgozni. Nagyban befolyásolhatja tehát a statisztikát ezen fiatalok jövője.

A Magyarországot jellemző munkaerőhiány ugyanakkor megkönnyíti a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését. Akár a középiskolai tanulmányok után, akár diplomával kíván majd a munka világába belépni az egyén, formálhatósága, tanulékonysága miatt jobb helyzetben várja a munkaerő-piaci elhelyezkedést, mint idősebb társaik. A pályakezdők után kedvezményt is kapnak a munkáltatók, valamint az is előnyükre válik, hogy az adott szakmában nála szerezhetnek először szak-mai gyakorlatot, így nincsenek rossz berögződéseik, régi gyakorlataik, amelyek kijavításán dolgozni kellene.

 

Lengyelországban 17 százalék, Szlovákiában 19 százalék, Romániában 24 százalék feletti a NEET-fiatalok aránya, vagyis magasabb, mint Magyarországon, ugyanakkor a csehek 11 százalék alatti rátája irigylésre méltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!