Hírek

2015.11.29. 20:13

Kigyúltak az ünnep fényei - Szemkápráztató karácsonyi díszkivilágítást kapott a Thury-vár

Veszprém, Tapolca, Várpalota – Figyeljünk egymásra szeretettel, mondták a Szentháromság téren felállított veszprémi adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásánál. Tapolcán is adventi ünnepséget tartottak. Pazar karácsonyi fénybe öltözött Várpalota belvárosa, a vár és környéke.

Szabó Péter Dániel

Nagy Károly apátkanonok Veszprémben advent üzenetéről beszélt, arról, hogy megnyílik az ég kapuja, eljön a világ Megváltója, Szabadítója. Adventben lélekben karácsonyra készülünk, figyelünk embertársainkra, a szegényekre, elhagyottakra, betegekre, egyedülállókra. Advent csodáját átadjuk családunknak, gyermekeinknek. Brányi Mária alpolgármester is arról beszélt, hogy figyeljünk egymásra, forduljunk szeretettel a másik felé a tágabb közösségben is. Sokasodjon a szeretet valamennyiünkben. Az apátkanonok megáldotta az adventi koszorút, majd az alpolgármesterrel együtt meggyújtotta az első gyertyát. Halas Adelaida, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze adventi énekeket énekelt a rendezvényen.

A Szaléziánumban Ladányi Tamás képeiből nyílt kiállítás, az érdeklődők az asztrofotós előadását hallhatták.

A Kossuth utcai karácsonyi vásárt vasárnap délután Porga Gyula nyitotta meg. A polgármester kiemelte, ez nemcsak egy klasszikus értelemben vett vásár, hanem egy társadalmi esemény. Idén a kereskedők száma megduplázódott. A veszprémieknek azt ajánlotta, ünnepi készülődésük során ne hagyják ki a vásárt, amit a sült gesztenye és a forralt bor illata lengi be.

Amikor valamit ünneplünk, az jó alkalom arra hogy végiggondoljuk az elmúlt évet, cselekedeteinket. Minderről Dobó Zoltán tapolcai polgármester beszélt a vasárnap esti ünnepségen. Mint mondta, arra a fényre, amelyre az adventi eljövetelben számítunk, sok helyen van szükség. A szívünkben, lelkünkben, tudatunkban. Összegyűlve hitet kell tennünk, meg kell mutatnunk, hová tartozunk.

– Nem foglalkozunk új és még újabb honfoglalókkal, a mi dolgunk, hogy a családunkra és hitünkre figyeljünk.

Szakács Péter atya azt kérte, hogy mindenki gondolja át, miként tudjuk egymást és Istent jobban szolgálni. Csernai Balázs atya imádságát követően a Fő téri ünneplők örömére a polgármester egy hatéves ikerpárral, Sajcz Mátyással és Miksával gyújtotta meg jelképesen a város karácsonyi díszkivilágítását, az adventi koszorú első gyertyáját. A diákok kinyitották az életnagyságú szabadtéri betlehemet, amely mellett állatsimogató is várja a gyerekeket vízkeresztig. Az ünnepen Vitus Katalin szavalatát követően a Nagyboldogasszony iskola kórusa énekelt, majd a Gold Orleans Jazz Trió játszott. De az ünneplőket már pénteken és szombaton kézműves-foglalkozás, mesedélután, zeneszó várta, ahogy a következő három adventi hétvégén is lesz.

Ünnepi fénybe öltözött Várpalota belvárosa, a Thury-vár és környéke szemkápráztató karácsonyi díszkivilágítást kapott idén. Nem csoda, hogy sokan ellátogattak advent első vasárnapján az idén felújított várudvarba, ahol halk zeneszó és karácsonyi vásár fogadta a látogatókat. Helyi kézművesek adventi koszorúi, dísztárgyai és ékszerei között válogattak a helyiek, finom étkeket és italokat fogyaszthattak.

– Mi az igazi ajándék? A megálló idő. Advent idején ezt kutatjuk, a kizökkent pillanatot keressük. Az igazi ajándék a hosszúra nyúlt, négy vasárnapnyi pillanat, ami az örökkévalósághoz visz közelebb bennünket – mondta köszöntőjében a várudvaron Talabér Márta polgármester, majd Szulák Andrea segítségével meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. A népszerű énekesnő volt ugyanis a sztárvendége advent első vasárnapjának a Thury-várban, s a gyermekével, Rozinával érkező Szulák Andrea percek alatt ünnepi hangulatot varázsolt dalaival a várudvarra, ahol ekkorra már kigyúltak a karácsonyi fények is. Minden eddiginél szebb kivilágítást kapott a vár és környéke. Szulák Andrea fantasztikus koncertje után sokan sétálgattak még a fényárban úszó várudvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!