Hírek

2016.08.22. 18:30

Kiemelt a balatoni bringakör

A kerékpározás a helyieknek napi segítség, a gazdaságnak bevételi forrás, a környezetnek könnyebbség.

Kekk Sára

Mintegy 30 milliárd forint értékű kerékpárút fejlesztésről döntött a kormány, a turisztikai szempontból legfontosabb útvonalak fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették - jelentette be a közelmúltban Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa.

Ihász Attila, az LMP Veszprém megyei elnökségének tagja Balatonfüreden elmondta, az LMP már többször felhívta rá a figyelmet, hogy a nyomvonal-tervezés során sokszor nem vették figyelembe a kerékpárosok valódi igényeit, nem egységes rendszerként tekintettek a tó körüli közlekedésre, valamint hiányoznak a kapcsolódó létesítmények és sok útszakasz nagyon rossz állapotban van, mert nincs pénz vagy akarat a fenntartására.

A kormány mostani döntése alapján ráadásul a kiemelt állami fejlesztések közé sorolták a balatoni bringakör komplex fejlesztését is, valamint a legfontosabb kerékpáros szakmai és civil szervezetek - Magyar Kerékpárosok Szövetsége, Magyar Kerékpárosklub, Kerékpáros Magyarország Szövetség - is ígéretet kaptak a tervek véglegesítése előtti egyeztetésre.

Ihász Attila azt is kiemelte, mennyire fontos a környező települések – délre Somogy, északra a Balaton-felvidék – bekapcsolása a kerékpáros közlekedésbe. Ez kiterjeszti a tó idegenforgalmi vonzáskörzetét, amely később segítséget jelenthet a most még ebből kimaradó falvaknak és városoknak. A túralehetőségek bővítésével pedig az idegenforgalmi szezon nyújtható tavasszal és ősszel is, ami viszont a balatoni települések érdeke.

- Arra kérjük a kormányt, hogy a tervezett balatoni kerékpárút-fejlesztések során három szempont mindenképp jusson érvényre: a folyamatos karbantartás feltételeinek megteremtése, a kerékpáros idegenforgalom támogatása, a valós igényeket tükröző nyomvonal és műszaki megoldások. Ezek nélkül ugyanis jelentős források is csak átmeneti javulást hozhatnak - mondta az LMP Veszprém megyei elnökségének tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!