Hírek

2016.08.24. 20:02

Kiebrudalt kutyások: ha a szabályozás tiltja, nem tartható lakásban eb

Megtilthatják a kutyatartást lakóiknak házirendjükben a társasházak egységes ebrendelet és megfelelő jogszabályi környezet híján.

Marton Attila

Jelenleg nincs országosan érvényes ebrendelet, amely minden kutyatartóra nézve azonos követelményeket fogalmazna meg, az állatvédelmi törvény csupán a kutyatartásra is érvényes általános alapelveket tartalmazza. Így fordulhat elő, hogy, információink szerint, az egyik veszprémi lakásszövetkezet módosított házirendje szerint nem tartható kutya az egyik társasházban. - Veszprémben jelenleg nincs hatályban olyan önkormányzati rendelet, amely a hobbiállatok tartását szabályozná, az előzőt 2010-ben helyezték hatályon kívül, ám a szabályozás akkor sem terjedt ki a lakásszövetkezetekre és társasházakra, közölte Fejes István aljegyző, a közigazgatási iroda vezetője. Hozzátette, a lakásszövetkezetek, társasházak házirendje, többlakásos ingatlanoknál a tulajdonosok és haszonélvezeti joggal rendelkezők közötti szerződés tartalmazhat erre vonatkozó rendelkezéseket.

Ezekben a tartható állatok számát és tartásukra vonatkozó szabályokat egyaránt lefektethetik, és akár meg is tilthatják a hobbiállatok tartását. Amennyiben a kisebbségben maradt tulajdonosok közül valaki mégis háziállatot tartana, a bíróságon támadhatja meg a kifogásolt döntést.

A társasházi közgyűlési döntések meghozatalához - törvényben szabályozott kivételektől eltekintve - általában elegendő a tulajdonostársak tulajdoni hányadának megfelelő többség, jegyezte meg az aljegyző.

Horváth Dorina Gerda nevű kutyáját sétáltatja Veszprémben, a Jutasi úti lakótelepen. Korábbi tapasztalata szerint azért nem szeretik az állattartó lakókat a társasházakban, mert főleg a kisebb kutyák a gyakori ugatásukkal zavarják a szomszédokat
Fotó: Pesthy Márton

A közel 2200 lakást fenntartó 2. számú Lakásfenntartó Szövetkezet egységes szervezeti és működési szabályzata, valamint házirendje nem tiltja a hobbiállatok tartását, mondta Krassován György, a szervezet elnöke. Hozzátette, ettől a szabálytól egyik társasház sem térhet el, ám az egymás mellett élés egyik neuralgikus pontja az állattartás, az elmúlt években több megkeresés is érkezett hozzájuk a szabály szigorítására. Példaként egy korábbi történetet idéz fel, amikor az egyik hatvanlakásos társasházban 58-an írták alá azt a dokumentumot, amely megtiltotta volna kutya tartását egy újonnan beköltöző lakónak, ám a konfliktus végül nem kötött ki a bíróságon, a közös képviselő meghátrált. Az elnök úgy véli, a vitás esetek megelőzése érdekében a települési önkormányzatnak újra rendeletben kellene szabályoznia ezt a kérdést, amelyre a Magyar Önkormányzatok Szövetsége korábban egy kész ajánlást dolgozott ki.

Mitev Hrisztó, a veszprémi 1. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke elmondta, a szervezet házirendje szabályozza, milyen állat tartható és milyen feltételekkel, a háziszárnyasok tartását például tiltja a házirend. Hozzátette, a szabályozás egységesen érvényes a lakásszövetkezethez tartozó 555 lakásra. A szövetkezet vezetéséhez nem érkezett a kutyák és más hobbiállatok tartásával kapcsolatos panasz az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!