Hírek

2014.07.17. 12:11

Kidőlt Sóly jelképe, a Guinness-rekorder fakard

Elkorhadt, és kidőlt szerdán este egy közel hét tonnás, százötven éves tölgyfából faragott, közel tizenhat méteres Guinness rekorder fakard, amit még 1998-ban állítottak a településen.

Kovács Erika

- A történtek azt jelzik, hogy sokkal jobban kell figyelni meglévő javainkra, a műalkotásokra  - szögezte le Bikádi László polgármester. Szerinte a kardhoz hasonló sors várhat a templomukra is, ahol ugyancsak égető szükség lenne a rendbetétel folytatására.

Elmondta:  a fakardot a Sólyi Templomért Alapítvány és a korábbi önkormányzat közösen állíttatta a templom mellett, méretei miatt jól észerevehető volt, és aki azt látta, bizonyosan megtekintette a templomot is. A kardot Pintér László fafaragó faragta, az alkotás I. István prágai székesegyházban őrzött kardjának másolata volt.

A kardba korábban már belecsapott a villám, akkor villámhárítót szereltek rá, ellátták favédelemmel is. A fa biztonságos megerősítéséhez napjainkban rengeteg és drága műanyagra lett volna szükség - utalt szakértői véleményekre a polgármester.

Terveik szerint újraállítják a kardot, amit adományokból próbálnak finanszírozni. A kidőlt alkotást feldarabolják, és épen maradt darabjaiból az adományozóknak ajándékoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!