Hírek

2016.05.04. 18:30

Kiállítással nyílt meg a Gizella-napok rendezvénysorozat

Veszprém - Hagyományosan kiállítással nyílt meg a Gizella-napok idei rendezvénysorozata.

Balla Emőke

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény által rendezett Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete /Az utolsó király- és királyné koronázás centenáriuma című tárlaton Márfi Gyula mondott köszöntőt. A Veszprémi Főegyházmegye érseke az egyház és az állam szerepéről beszélt. Az állam feladata, hogy  gondoskodjék polgárai boldogulásáról, biztosítsa a természeti javakat, az egyház szolgálata, hogy biztosítsa a természetfelettit - hitet, reményt, szeretetet -, segítsen abban, hogy az ember felülmúlja önmagát, mondta az érsek. Államban és egyházban közös az ember szolgálata. Örömmel szólt arról, hogy IV. Károly királyt és Zita királynét egyházfő által végzett szakrális szertartáson iktatták be a hivatalába száz évvel ezelőtt, 1916. december 30-án. Porga Gyula szerint az egyház és az állam teljes egybeolvadása és szétválasztása között megtaláltuk az arany középutat, a Gizella napok huszonöt éves története is bizonyítja, hogy a város és az érsekség jól tud együttműködni. A történelmi falak között megőriztük és tovább örökítettük a hagyományt, ugyanakkor erős és alkotó közösséget hoztunk létre, melyhez a veszprémi civil szervezetek is hozzájárultak, közölte a polgármester.


Habsburg György főherceg, nagykövet a kiállításon számtalan családi képet látott, beszédében nagyszüleire emlékezett. Nagyapja soha nem gondolta, hogy császár és király lesz. 1916-ban koronázták meg őt és bár csak két évig uralkodott, ez idő alatt is sokat tett a szociális szféra és az egészségügy területén. A hazaszeretetet továbbadta fiának, Ottónak, aki 1989 után sok időt töltött Magyarországon és tevékenykedett érte. A koronázás centenáriumában az országban konferenciákat, kiállításokat, emlékezéseket tartanak.

Mail József, a Veszprémi Főegyházmegye érseki helynöke 1985 és 1990 között tihanyi plébános volt, ő kezdeményezte a megújult IV. Károly kálvária felállítását. A kálváriát 1927-ben szentelték fel, 1960-ben feldúlták, lebontották, 1988-ban Mail József a tihanyi hívek kérésére kért engedélyt annak visszaállítására. Az érseki helynök szólt arról is, hogy Károly király magyarországi utolsó napjait Tihanyban töltötte, 1921. október 26-ától október 31-ig. Innen Madeira szigetére száműzték, ahol 1922. április 1-jén halt meg.

A megnyitón Kovács Gergely történész a koronázás jelentőségéről beszélt, valamint arról, hogy Zita királynét Károly király vezette az életszentséghez. Megtanulta és hitvesének is megtanította, hogy nem harcolni és nyerni kell, hanem a béke áldását elhozni az ország számára. Zita királyné egyszerre élte a családanya életét és a szentségi életet.

A megnyitón közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar, a kiállítást Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója mutatta be a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!