Hírek

2016.10.13. 13:23

Ki ül majd a traktorba?

Minden szektorban érezhető a munkaerőhiány, a mezőgazdaság sem kivétel ez alól. Hiába kapnak a gazdák támogatást gépberuházáshoz, hamarosan nem lesz, aki kezelje azokat.

Piltman-Horváth Barbara

A gépesítés egyrészt azért nem lehet megoldás a munkaerőhiányra, mert azokat is kell valakinek kezelnie, másrészt pedig vannak olyan folyamatok, amiket egyszerűen nem tudnak gépek ellátni. A folyamatos gépberuházások, eszközpark fejlesztések ellenére szakképzett mezőgépész alig akad.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke szerint arra kell törekedni, hogy a mezőgazdasági gépészeti szakma újra a vonzó oldalát mutassa meg a fiataloknak, hogy felismerhessék a benne rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést biztosító végzettséget kapnak a kezükbe. Egy sajtóközleményben kitért arra is, hiába állnak ott a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szakszerűen kezelje, vagy ha működnek is a gépek, de nincs mezőgépész, aki karbantartsa azokat, ugyanoda jutunk: a gazdálkodás kényszerszünetre lesz ítélve.

Fotó: Pesthy Márton

A napjaink mezőgazdaságának kardinális problémája a munkaerőhiány, amely részben abból fakad, hogy az ágazatban dolgozók átlagéletkora ötven év felett van.

Nehézséget jelent továbbá, hogy az állattenyésztésben javarészt fizikai munka zajlik, ezért sajnos kevés olyan embert találni, aki számára ez  - a versenyképes fizetések ellenére - vállalható és tényleg dolgozni is akar. - Mondta megkeresésünkre ifjabb Csomai Géza, az Imár Bt. vezetője.

Az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás vezetője elmondta, problémát okoz a modern gépek kezelése is, ezért a növénytermesztéshez tartózó munkafolyamatok ellátásához szintén nehéz szakképzett, megbízható, új munkaerőt találni.

Az is problémát jelent, hogy ma már kevés munkával, gyorsan akarnak meggazdagodni az emberek, azonban a mezőgazdaság jellege és megtérülési rátája ezt nem teszi lehetővé. A gazda szerint, ha a mentalitás nem változik, akkor nem lesz hosszú távon jövője a mezőgazdaságnak, hiszen hiába a modern a technológiák és a gépesítés, ebben az ágazatban teljes egészében sosem lesz kiváltható az emberi munkaerő.

A gazdaságot viszont csak felelősséggel lehet működtetni, hiszen nem csak a család jövedelméről van szó, de azoknak a családoknak a megélhetéséről is, akik abban dolgoznak.

Az mindenesetre biztos, hogy a mezőgazdaság nem az a szektor, ahol kevés munkával, kevés idő alatt meg lehet gazdagodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!