Kézműves fesztivál testvérvárosi évfordulóval Herenden

2017. augusztus 13., 09:53 szerző: Molnár Sándor fotós: Molnár Sándor
komment
Herend – A 25 év alatt szoros és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat alakult ki.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A két város intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői és a két település lakói megismerték egymást, barátságok, partner kapcsolatok, üzleti-, kereskedelmi viszonyok alakultak ki – mondta Jánszky Lajos László

Sokféle stílust átölelő műsorokkal színesítettek a szervezők a harmadik alkalommal megrendezett Kézműves Fesztivált.  A helyiek közül Etlinger Mariann ékszerekkel, Bezerédi Tünde csipkékkel és Ujhelyi Gábor fa termékekkel érkezett a rendezvényre.

– Lombfűrész technikával készült dolgokat hoztam, amelyek kézzel vannak megrajzolva és fűrészelve is. Ez a technológia most kezd elterjedni Magyarországon. Egyre többen keresik a kézműves termékeket, dísztárgyakat. Hál Isten visszatérünk a műanyag korszakból, az igazi, eredeti, fa dolgokhoz, ami a természetet adja vissza az embernek – vélekedik Ujhelyi Gábor, aki fülbevalókat és dísztárgyakat készít. Kedvencei az énekeseket, vadászjeleneteket ábrázoló képek.

A főzőversenyre, ahol főleg borjú és sertés húsból készültek az ételek, 13 csapat nevezett. Viszont egy helyi hagyományőrző egyedül indult és halászlével lepte meg a zsűrit.

– Az ötlet úgy jött, hogy szeretek horgászni. A halat annyira nem, de a halászlét azt szeretem. Nem mindennap akarnék enni, de ami összejön hal, abból néha a haveroknak főzök. Most is nekik készítem egyedül, de egy csapat fogja megenni – mesélte Czanik Gábor.

A Vaga Banda gólyalábasai vidám pillanatokat szereztek a herendi gyerekeknek, akik közül néhánnyal  a műsor végén egy közös fotóra is összeálltak
Fotó: Molnár Sándor

A Sváb Séfek hatfős csapata marhapörkölttel indult a versenyen. – Az alapja pirított szalonna, hagyma, paprika összevágva, aztán pirospaprika, rá a hús és elkezdtük főzni 40-50 percig, amíg levet nem engedett. Utána mennek rá az egyedi, sajátos fűszerek, amiket nem árulok el, de a lényeg, hogy van benne gomba. A végén, amikor már puha a hús, megy rá a vörösbor, azzal még egyet rottyan, és akkor igazán finom – avat be a részletekbe Tavaszi Miklós, a Német Nemzetiségi tagjaiból álló csapat képviseletében.

A Sváb Séfek végül a harmadik helyen végeztek és megkapták a közönség különdíját is. A főzőversenyt a Szamóca elnevezésű szentgáli csapat nyerte meg az Ovi manók előtt. A díjakat Ovádi Péter, a Fidesz Veszprém megye 1-es számú választókerületi elnöke adta át.

A Sváb Séfek

Kora délután a Vaga Banda gólyalábasai szórakoztatták a herendieket. A klasszikus cirkusz hangulatát varázsolták a fesztivál sátorba elefánt és gólya óriásbábokkal, tűznyeléssel, zsonglőrszámokkal, bűvész attrakcióval. Jó hangulatot varázsoltak a színpadra az urkútiak, akik operettel és tánccal léptek fel.

A bajor Marktleuthen városával Herend 25 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot. Jánszky Lajos László polgármester a műsorok között megemlékezett a jeles évfordulóról. Köszöntőjében kitért rá, hogy amikor negyedszázada aláírták az együttműködést, még nem tudták, hogy mennyi nagyszerű élményben lesz részük e kapcsolat révén. Azt kívánta, hogy ez a jó és értékes kapcsolat a jövőben még szorosabbá, még gyümölcsözőbbé váljon.

Az esti zenés programokra a szervezők többek között a Garami Funky Staff-ot, Nikát, az almádi Frisson zenekart és Szűcs Judithot hívták meg.

Molnár Sándor

2017. augusztus 13., 09:53 szerző: Molnár Sándor fotós: Molnár Sándor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...