Hírek

2016.08.31. 16:38

Kezdődik a tanév, kezdődhet az építkezés

Pápa – A belső felújítások után szeptember végétől megkezdődik a Pápai Református Kollégium iskolaépületének rekonstrukciója is, tájékoztatták az új diákokat is az intézmény tanévnyitó istentiszteletén.

Laskovics Márió

Több más pápai iskola mellett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája is ma tartotta tanévnyitó ünnepségét a Pápai Református Templomban, ami az intézmény 486., illetve a megszüntetés után újraindult új iskola 26. tanévét nyitotta meg. A tanévnyitó istentisztelet bevonulással és közös énekkel indult, majd Köntös László lelkészi főjegyző hirdetett igét.Köntös László két igére fűzte fel mondanivalóját: „Emlékezzetek az ősrégi dolgokra [...]!” és „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek!”.

- A most kezdődő tanév átnyúlik 2017-re, a reformáció 500 éves évfordulójának emlékévére. Nekünk ehhez sok közünk van, hiszen ha nem lett volna Pápán reformáció, mi most nem lennénk – kezdte igehirdetését. Majd beszámolt róla, hogy az iskola a Kormánytól komoly összegű támogatást kapott épületének rekonstrukciójához, az építkezés szeptember végével veszi kezdetét, és valószínűleg a következő három évben az iskolaépület folyamatos építkezési terület lesz.

Fotó: Laskovics Márió

- Kezdődik a tanév, kezdődhet az építkezés. Nem lesz minden szempontból ideális környezet a zavartalan és kiegyensúlyozott tanításhoz és tanuláshoz, de ez az ősrégi iskola számtalanszor bizonyította már, hogy szembe tud nézni a kihívásaival. Meggyőződésem, hogy most is így lesz, s minden külső körülmény ellenére a tanárok és a diákok úrrá lesznek a nehézségeken. Miközben évfordulókra emlékezünk, felidézzük a régi dolgokat, a múltunkat, azonközben az építkezés mégiscsak annak bizonyossága, hogy nem csak múltunk van, hanem jövőnk is – bizakodott a lelkészi főjegyző.

Fotó: Laskovics Márió

- Ti tartoztok valahová, nekünk van múltunk, amiben van tartás, karakter, erkölcsiség, méltóság, mérték és mérce. Korunkban, a felejtés korában ez az iskola attól is különleges, hogy saját múltjára úgy emlékezik, mint a megtartó, megváltó Isten tettére, aki a Jézus Krisztusban kijelentette magát, aki ezzel nemcsak gyülekezeteket, hanem iskolákat is hozott létre. A múlt önmagában nem tart meg és nem őriz meg. A megújulás azt jelenti, megújulni abban a hitben, amely a múltunkban is megtartott bennünket. És ez a hit az, hogy Isten cselekszik az életünkben – hangsúlyozta igehirdetésében Köntös László és kérte az élő Istenbe vetett hitet és Isten áldását az iskolára.

Fotó: Laskovics Márió

Az istentisztelet a Himnusz eléneklésével zárult, utána három diák, Cserneczky Zalán, Edvy Roland, és Kerpel Péter szavalta el Rab Zsuzsa Tövisek közt sajlódott gyenge liliom című versét. A verssel tisztelegtek a költőnő és édesapja, Rab István, a gimnázium egykori igazgatója, illetve Jilek Ferenc, a gyülekezet egykori főgondnokának emléke előtt.- A 122 esztendős épületünk az évek alatt sok emléket szívott magába, a folyamatos felújítás, karbantartás mindig feladatunk. Reménység szerint szeptember végén megkezdődhetnek a felújítási munkálatok. A nyáron az iskola vezetése és a technikai munkatársak is dolgoztak, a régi fiúinternátus épületét kitakarították, kifestették, és a tanárok segítségével az újonnan beszerzett padokkal és székekkel a termek berendezése is megtörtént.

Fotó: Laskovics Márió

A vakáció alatt a kollégium épülete is részben megújult, festettünk, az ágyakat felújíttattuk, új asztalokat, székeket vásároltunk – számolt be a nyáron elvégzett munkálatokról tanévnyitó beszédében Gránásiné Bácsi Tünde igazgató.Huszár Pál főgondnok, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke köszöntő beszédében az iskola neveltségbeli többletét hangsúlyozta. - Itt vagyunk az újabb nagy mérkőzések előtt, amikor tanár és diák mérkőzik egymással a tanár reménység szerinti győzelmével a diák érdekében. Egy egyházi gimnázium azért jobb egy másik iskolánál, mert a tanterv által előírt ismereteken túl a mi gimnáziumainkban a mi fiataljaink neveltségben többet kapnak.

Fotó: Laskovics Márió

Többet kapnak, mint más iskolákban, és gazdagabban fejezhetik be tanulmányaikat. Ebben a 21. századi erkölcsi zűrzavarban jó, ha egy fiatalnak van erkölcsi kapaszkodója, a szükséges ismeretek mellett van istenhite és magyarságtudata – mondta Huszár Pál, majd felolvasta Steinbach József püspök köszöntőjét.A beszédek után sor került a tanárok eskütételére, az erre az alkalomra összeállt tanári kórus énekére, majd az új hetedikes és kilencedikes diákok eskütételére is. Az eseményt technikai információk hirdetése és a Szózat eléneklése zárta. Jókay Károly, a Jókay Alapítvány alapítója jóvoltából az iskola az 1956-os forradalom és szabadságharc pillanatait ábrázoló színes tablókkal gazdagodott. Az alapítvány négy diák ösztöndíját is biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!