Hírek

2015.07.27. 17:56

Kevesebb várakozás? A szakellátást is segítheti a háziorvos és fogorvos

Azok a háziorvosok, alapellátási fogorvosok, akik egyéb szakorvosi szakképesítéssel is rendelkeznek, jövő januártól a szakellátást is segíthetik a nemrég elfogadott alapellátási törvénynek köszönhetően.

Marton Attila

Az egészségügyi alapellátási törvénnyel az országgyűlés kinyilvánította, hogy az alapellátás az egészségügyi ellátás alapvető fontosságú része. A törvény keretjelleggel szabályozza a legfontosabb alapellátási feladatokat, a részletesebb szabályokat kormány- és miniszteri rendeletekben dolgozzák ki, mondta érdeklődésünkre Bölöniné Deák Piroska, a veszprémi önkormányzat egészségügyi tanácsadója. Az új törvény magába foglalja a felnőtt háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátást, a védőnői ellátást, az iskola-egészségügyi ellátást, továbbá az alapellátáshoz kapcsolódó otthoni szakápolás és az otthoni hospice ellátás, valamint a foglalkozás-egészségügyi alapellátás törvényi szintű szabályait. A törvény a korábbinál jobban elhatárolja az állami, önkormányzati és az alapellátásban részt vevők felelősségi körét is.

Varga Imréné körzeti ápoló és Harsányi Gábor háziorvos. Veszprémben nincs betöltetlen praxis. Fotó: Nagy Lajos

Új intézkedésként lehetővé teszi a jogszabály, hogy a háziorvosi vagy fogorvosi szakképesítésükön kívül egyéb szakvizsgával is rendelkező háziorvosok és fogorvosok 2016 januárjától az egészségbiztosítási szervvel finanszírozási szerződést kössenek. A háziorvosok és a házi gyermekorvosok szakmailag megalapozott és költséghatékony beutalási tevékenységük alapján az Egészségbiztosítási Alapból külön díjazásra válnak jogosulttá, amelyet az alapellátási feladatukhoz kapcsolódó egészségfejlesztési célokra fordíthatnak, és ezzel csökkenhet a szakellátás leterheltsége is, magyarázta Bölöniné Deák Piroska.

A szaktanácsadó elmondta, hogy az új szabályozásban nagyobb hangsúlyt kapott az egészségfejlesztés: a korcsoportos szűrések preferálása és a védőnői feladatellátás is folyamatosan bővül, kiemelten kezelve a 25–65 éves nők népegészségügyi szűrését, valamint a megelőző ellátásokban végzett feladataikat. Hozzátette, a jogszabály meghatározza a praxisközösség fogalmát és a csoportpraxist, amelynek keretében a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátási feladatok mellett a járóbeteg-szakellátás körébe tartozó egyes ellátások is nyújthatók. A szabályozás szerint egységes szempontrendszer alapján, a kormányhivatalokkal és a szakellátással is együttműködve, a településeknek a lakosság életminőségének és életfeltételeinek javítását célzó egészségtervet kell kidolgozniuk.

Az egységes színvonalú alapellátás érdekében a dokumentumban szabályozott feltételekkel jövő évtől a járásokhoz igazítottan megyénként, valamint országos szinten kollegiális szakmai vezető háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos és vezető védőnő működik, visszaállítva a korábbi kollegiális főorvosok koordináló szerepét.

Az egészségügyi tanácsadó elmondta, a változások egyik legfőbb törvényi célja, hogy növelje a praxisjog értékét és vonzóbbá tegye a háziorvosi életpályát, ugyanis igen nagy a hatvan év feletti háziorvosok aránya. Bölöniné Deák Piroska végül hozzátette, hogy Veszprémben jelenleg nincs betöltetlen háziorvosi, fogorvosi praxis, valamennyi alapellátási szolgálat folyamatosan működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!