Hírek

2017.01.04. 17:01

Két évre eltiltották a vezetéstől a sofőrt

Balatonfűzfő, Veszprém - Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte jogerősen a bíróság azt a férfit, aki tavaly év elején egy zebrán áthaladó gyalogost gázolt el.

Marton Attila

A 44 éves, budapesti M. Z. tavaly február 17-én reggel Balatonalmádi irányából haladt Balatonkenese felé. A balatonfűzfői vasútállomásnál lévő gyalogátkelőnél nem adott elsőbbséget a zebrán átkelő gyalogosnak, akit mintegy 54-58 kilométer/órás sebességgel elütött. A gyalogos a szélvédőre csapódott, majd az aszfaltra repült. A balesetben a sértett koponyatörést, borda- és csigolyatöréseket, agy- és tüdőzúzódást is szenvedett. A sérültet mentőhelikopter szállította a győri kórházba, később a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba került, ahol március elején hunyt el.

Az elgázolt gyalogost mentőhelikopter szállította kórházba Fotó: archív/Penovác Károly

A szakértők megállapítása szerint az autós mintegy nyolcvan méterre volt a zebrától a gyalogos járdáról való lelépésének pillanatában, így nagyjából öt másodperce lett volna megállni, és elkerülni a balesetet: a látási viszonyok jók voltak, így észlelnie kellett volna a sofőrnek a sértettet, ám fékezni csak az ütközés pillanatában kezdett.

A vádlott - aki ellen az utóbbi években kétszer indult közlekedési szabálysértési eljárás - a nyomozás során és a bíróságon is beismerő vallomást tett, arra azonban nem tudott magyarázatot adni, miért nem észlelte a gyalogost.

A Veszprémi Járásbíróság közúti baleset okozásának vétségében találta bűnösnek a férfit, akit ezért egy év három hónap fogházbüntetésre ítélt, valamint két évre eltiltott a vezetéstől.

A Veszprémi Törvényszék a közelmúltban felülbírálta a döntést: négy év próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú határozatot. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!