Hírek

2016.09.28. 19:45

Készülnek az oktatási átalakításra

Veszprém - A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítása miatt felmerülő kérdéseket és a szakképzési rendszert érintő változásokat is megvitatták a Pedagógusok Szakszervezete napokban tartott megyei tanévnyitóján.

Marton Attila

A szervezet szeptemberben minden megyében évadnyitót szervez, amelyen a helyi tagok mellett az országos elnökség közül is többen részt vesznek. A tanácskozáson az új jogszabályokat és a szakszervezet teendőit is átbeszéltük, mondta Dudás Lilian, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos irodájának jogtanácsosa. Hozzátette, a Klik átalakítása - a korábbi 198 járási központ helyett 58 helyi központ lesz országosan januártól - után a tankerületek több járás iskoláit fogják össze, a munkáltatói jogkört az egyes központok vezetői gyakorolják. Kiemelte, arra kérték a döntéshozókat, hogy az átalakítással járó adminisztrációs terhek nagy részét ne a pedagógusok viseljék.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke hangsúlyozta, az átalakítás után az eddigi egy helyett 58 munkáltatója lesz a pedagógusoknak
Fotó: Marton Attila

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke hangsúlyozta, az át-alakítás után az eddigi egy helyett 58 munkáltatója lesz a pedagógusoknak. Jelentős változás az is, hogy a iskolák üzemeltetését is átveszik az új tankerületek, a szakszervezet célja, hogy az új rendszerben is foglalkoztassák a jelenlegi dolgozókat, valamint az is, hogy az új szervezeti és működési szabályzatok kialakításánál megvédjék a munka-vállalók érdekeit. Az átalakítást értékelve megjegyezte, decentralizálásként is értelmezhető azzal, hogy egy központ helyett 58 kisebb központ lesz, ugyanakkor, miközben eddig egy-egy járási tankerülethez 10-20 iskola tartozott, az új központoknál ez a szám sok esetben meghaladja az ötvenet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!