Hírek

2017.07.28. 11:36

Keresztyén sátortáborok a Rókapusztai réten

UGOD-HUSZÁROKELŐPUSZTA Húsz felső tagozatos lány élvezte a Gerence-völgyi kirándulóerdő nyújtotta idillikus nyugalmat a Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület júliusi sátortáborában.

Laskovics Márió

A Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) a világ legnagyobb ifjúsági szervezetének, a YMCA/YWCA-nek (Young Men's/Women's Christian Association) hazai tagszervezete. Egyik munkaága a KIE Tappancs, ami a fiatalok táboroztatásával foglalkozik. Júliusban két tíznapos sátortábort szerveztek 10-14 éves korú gyerekeknek Ugod-Huszárokelőpusztán, a Rókapusztai réten, egyet lányoknak, egyet fiúknak.

Minden reggel felhúzták a KIE zászlót

Az előbbiről Schliszka Borbála táborvezetőtől megtudtuk, egyfajta hierarchia szerint épült fel a tábor egyetemista korú vezetősége: van például sátorvezető, konyhatündér, és -felelős, szárnysegéd. A napok menetéről elmondta, reggelente közös ébresztőt követően felhúzták a KIE zászlaját, elénekelték a tábor dalát, tornáztak, mosdottak, majd Bibliaórával, áhítattal folytatták. A reggeli után mosogattak, rendet raktak, hiszen végig szigorúan pontozták a sátranként csapatokra osztott húsz résztvevő teljesítményét.

Schliszka Borbála civilben régész, s már 14 éves kora óta tagja a KIE Tappancsnak, mögötte zászlórablást játszanak a táborozók

Sok idő jutott a sportra, a mozgásra is: többek között fociztak, akadályversenyt rendeztek, zászlórablást játszottak. Egyik délután barkácsoltak, színes álomcsapdák készültek, máskor a bakonyi Gyilkos-tóhoz kirándultak. Valamint egyik este krimi szerepjátékban nyomozhattak a lányok. Esténként tábortűzzel, közös énekkel, mesével, áhítattal zárták le a napot, s tértek nyugovóra.

Az éjjeli őrségen kívül. A tábori társakra történő őrködést nagyon izgalmasnak találták a lurkók, akik körében a közeli patakban való mezítlábas tapicskolás is nagy szenzációt jelentett.

Katona Ráhel a Rókapusztai rét táblájánál, saját készítésű álomcsapdájával

A tábori ellátástól elmondta, napi négyszer ettek, a három fő étkezés mellett uzsonnáztak is, többnyire gyümölcsöt. Általában Pápán vagy Bakonykoppányon vásároltak be.

- A sok élmény mellett táborainkban megtapasztalják a gyerekek, hogy ami év közben a városban a kényelmüket szolgálva körülveszi őket, valójában nem létszükséglet, azok nélkül is jól lehet érezni magunkat. Fő célunk pedig Isten életünkben való szerepének hirdetése. Jó együtt, kinn lenni a természetben Istennel – fűzte hozzá a fővárosból érkezett táborvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!