Hírek

2017.05.26. 14:13

Ősmaradványok a tóból - Itt található az egyik legnagyobb pannóniai puhatestű-gyűjtemény

A Föld második legnagyobb és időben az egyik legöregebb tavának története számos érdekességet tartogat. A legújabb kutatási eredményekről Katona Lajos Tamás geológus számolt be.

Kutasi Zsófia

Katona Lajos Tamás elmondta, a pannon-tavi üledékek kutatása egyre népszerűbbé vált, hiszen a Bakony és a Balaton-felvidék területének nagyobb része ilyen korú üledékkel fedett. Miután ezeknek az üledékeknek az ősmaradványait már több mint 150 éve kutatják, számos publikáció született, de ezek modern kori értelmezése jelenleg is folyamatban van. Mint minden geológiai kutatás, több szakterületet érint; a szedimentológiát, a kőzettant, a geomorfológiát, valamint az őslénytant. Ezek közül a zirci múzeumban az őslénytani kutatás már több mint 10 éve folyik.

- Az eddigi kutatásaink során több tucat feltárást létesítettünk, több 100 kilogramm üledéket iszapoltunk le és több ezer ősmaradványt válogattunk ki és határoztunk meg. A pannóniai korú anyagok egy része megsemmisült az 1956-os múzeumi tűz során, de a pannon-tavi üledékek ősmaradványainak típusait javarészét Zágrábban, Bécsben és Bukarestben őrzik. Az előbbi két gyűjteményben már sikerült több napot eltölteni, aminek köszönhetően sok fajt tudtunk tisztázni. Ezenkívül lehetőséget kaptunk megvizsgálni a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet ősmaradvány-gyűjteményét is. Ez azért volt fontos, mert a megjelent publikációk anyagainak többségét épségben megőrizték, és sok olyan feltárás anyaga is megvan, ami ma már beépítésre került. Ilyenek például a várpalotai buszpályaudvar rétegsorából gyűjtött ősmaradványok - nyilatkozta Katona Lajos Tamás.

A szakembertől megtudtuk, a vizsgálatok során kiderült, hogy korábban egy ősmaradványnak több nevet is adtak a kutatók. Ez Katona Lajos Tamás szerint azért nem szerencsés, mert így nem tudják „összekötni" a lelőhelyeket a bennük található ősmaradványaik alapján. A munkák során sikerült bizonyítékokat találni arra, hogy más a Bakony északi, középső és déli területein található ősmaradvány-együttes. Ezt a kutatást tavaly évben kiterjesztették a Dél-Dunántúlra is, csatlakozva egy Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázatához Magyar Imre geológus vezetésével, melynek célja, hogy az eddigi 1-2 millió év helyett finomabb korolást tudjanak felállítani a pannon-tavi üledékekben 7-5 millió év között.

A Pannon-tó puhatestű ősmaradványait már a 19. század közepétől kezdődően kutatták. Az egyik legrégebben leírt és egyben az egyik legismertebb kagylója a balatoni kecskeköröm (Congeria ungulacaprae - (Münster 1839), amely Tihanyból származik. Érdekesség, hogy a legenda megelőzte latin nevének megjelölését. Ezt követően több osztrák és magyar geológus írta le a fajokat 1870-1905-ig, majd egy kisebb szünet után az 1940-1960-as években ismét voltak erre a területre és korra vonatkozó publikációk. Az utolsó nagyobb pannóniai korú őslénytani feldolgozó tevékenység az 1990-es évektől indult és napjainkban is folyik. A jelenlegi OTKA program nagyjából 10 éve kezdődött és jó esetben még 3 évig folyik.

A Pannon-tó puhatestű ősmaradványait már a 19. század közepétől kezdődően kutatták. Az egyik legrégebben leírt és egyben az egyik legismertebb kagylója a balatoni kecskeköröm Fotó: Nagy Lajos

- Magyarországon egyre inkább tűnnek el azok a lehetőségek, ahol még feltárást lehet létesíteni, hiszen gombamód nőnek ki a lakóparkok, plázák, sportpályák. Ez akkor szerencsés a kutató számára, ha elkapja azt az időszakot, amikor éppen az épület alapját ássák ki. Ilyenkor legtöbbször megengedik, hogy gyűjtsön és dokumentáljon. Ha már az alapot betonozzák, akkor viszont örökre rejtély lesz, hogy milyen üledékben épült az épület. Kutatótársaimmal közösen legtöbbször szántóföldön ástunk nagy munkagépekkel, hogy rövidebb idő alatt végezzünk és minél több anyagot tudjuk beszállítani a múzeum gyűjteményébe. Ezt követően történik meg egy-egy feltárás kiértékelése, ami legkevesebb 1-2 évig is elhúzódhat - mondta a Bakonyi Természettudományi Múzeum geológusa. Katona Lajos Tamás kiemelte, cél, hogy az eredmények a nagyközönség számára is elérhetőek legyenek: - Igyekszem úgy intézni, hogy ezekről a kutatásokról számot adjak ne csak a tudományos szférának, hanem az érdeklődőknek is. Ezért szerveztem meg 2015-ben a Pannon-tó öröksége című tudományos ismeretterjesztő konferenciát is, ahol több előadáson keresztül ismerhették meg a Föld második legnagyobb és időben az egyik legöregebb tavának történetét. A múzeum geológiai gyűjteményében tartott vezetéseken rendszeresen kitérek a 9-8 millió éves történésekre a Bakonyban, és az ősmaradványokra is, hiszen bátran kijelenthetem, hogy hazai és talán nemzetközi viszonylatban is itt található az egyik legnagyobb pannóniai puhatestű-gyűjtemény, aminek felállításában Berta Tibor veszprémi magánkutató, Magyar Imre geológus után jómagam is nagy szerepet játszottam. Ezenkívül, ha iskolák megkeresnek, szívesen tartunk előadásokat, foglalkozásokat, és kiállításokat is építünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!