Hírek

2015.11.11. 14:24

Káros lehet a napraforgóolaj?

Egészségtelenek lehetnek a növényi olajok is, ha a főzés-sütés során néhány alapvető szabályt figyelmen kívül hagyunk.

Marton Attila

Egy napokban megjelent tanulmány szerint felmelegítése során olyan anyagok – például aldehidek – szabadulnak fel, amelyek mérgezők. Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház dietetikusa elmondta, a hidegen sajtolt és a finomított olajok esetén is érdemes betartani néhány szabályt. Káros például, ha az előbbi csoportba tartozó olajokat hőkezeljük, mert ezek hevítése során olyan anyagok szabadulnak fel, amelyeknek gyulladáskeltő a hatása. Ha ezt figyelembe vesszük, és melegítés nélkül, például salátakészítéshez használjuk őket, akkor viszont jótékony hatással vannak a szervezetre magas telítetlenzsírsav-tartalmuk miatt.

A finomított olajok a gyártási eljárás során többféle kémiai anyaggal érintkeznek, ami szintén egészségtelen, ezért ezek felhasználásakor oda kell figyelni a konyhatechnológiára: nem szabad túlhevíteni, és egyszer használjuk csak fel az olajat. A dietetikus úgy véli, a napraforgó- és olívaolajat kókuszolajjal helyettesíthetjük, utóbbinál ugyanis a hőkezelés során nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Állati zsiradékkal, vajjal hőkezelhetők az ételek, viszont a telített zsírsavak miatt nagyobb mennyiségben felhasználva hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, és a (rossz) koleszterin szintjének emelkedéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!