Hírek

2016.09.24. 16:34

Homokbödögén tartott ünnepnapot a Karitász

Homokbödöge – Két zarándoklattal, családi nappal, előadásokkal, ünnepi szentmisével és emléktábla-avatással emlékeztek meg a Magyar Katolikus Karitász megalakulásának nyolcvanöt, újjászerveződésének huszonöt éves évfordulójáról alapítójának szülőfalujában. A vidám hangulatú eseményen több százan vettek részt.

Laskovics Márió

Szeptember 24-én, szombaton Karitász-napot tartottak Homokbödögén, a Katolikus Karitász jubileumi évében. A templomkertben 11 órakor vette kezdetét a program Bedy Imre helyi plébános, Áldozó Péter polgármester, és Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója ünnepi köszöntőivel. Az alkalomon részt vett a megyei igazgatókon, a munkatársakon, az önkénteseken kívül sok hívő és falubeli is, akik a nap során megismerhették a Karitász történetét és Mihalovics Zsigmond alakját, a családokat pedig játékos programok várták. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros mutatta be.

- 1931. szeptember 17-én indult útjára Magyarországon az egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász. Mihalovics Zsigmondot nevezték ki a Karitász érseki biztosának, első vezetőjének, aki megszervezte a budapesti központ létrehozását, a ma is működő Szent Erzsébet Karitász Központot és az országos karitászhálózatot. A szocialista államhatalom a II. világháború után megszüntette és illegálissá tette az egyházi karitatív munkát, így csak a rendszerváltást követően szervezhette újjá a Magyar Katolikus Püspöki Kar. Mára már 16 egyházmegyei karitász központban, 17 szociális intézményben, 800 helyi karitász csoportban 300 munkatárs és közel tízezer önkéntes végzi nap mint nap a kilátástalan helyzetbe kerülő embertársaink megsegítését. Jelen vagyunk a hazai és a külföldi katasztrófáknál, az idősek, a nehéz sorsú családok, a hajléktalanok, a szenvedélybetegséggel küzdők, a fogyatékkal élők mellett. Programjaink igyekeznek támogatást nyújtani a rászorulóknak – mutatott rá a megnyitón mondott beszédében Écsy Gábor.

A szentmisét a bíboros  együtt mutatta be Mail József főesperes, gazdasági helynök, pápai plébánossal, Szijártó László pápai esperes-plébános, a főegyházmegyei Karitász igazgatójával, Écsy Gábor Karitász igazgatóval, Fodor János devecseri plébánossal, a Veszprémi Főegyházmegye családreferens papjával, valamint környékbeli és a zarándokokat kísérő atyákkal.  Fotó: Veszprémi Főegyházmegye, Veszprémi Főegyházmegye Családpasztoráció

 

- Mihalovics Zsigmond személyével szervezetten indult meg a segítő munka, és most eljöttünk az ő szülőfalujába, hiszen itt, a templommal szemben lévő házban született, itt keresztelték meg. A mai nap célja, hogy emléket állítsunk neki és mindazoknak, akik az egyházat szolgálták a Karitászon keresztül. Homokbödöge büszke lehet, hogy alapítónk innen indult el. Emléktábláján egy idézet áll az egyik beszédéből: „A szeretet harcára tüzellek benneteket!” – mondta el a Naplónak a Katolikus Karitász országos igazgatója.

– Egyházmegyénk területén 33 aktív karitászcsoport működik. Közel 500 regisztrált önkéntessel dolgozunk, de nyilván ennél sokkal többen vannak, akik munkájukkal, adományaikkal segítenek minket. Úgy néz ki, hogy év végére a csoportjaink száma elérheti a negyvenet, és iskolák is szeretnének csatlakozni – tudtuk meg Szijártó László atyától, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatójától a rendezvényen tartott előadásából. Utána Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes elevenítette fel a segélyszervezet történetét. Közben a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának munkatársai a játszótéren többek között játékos foglalkozásokkal, népi játékokkal, nemezeléssel, ékszer- és keresztkészítéssel, agyagtáblafestéssel várták a családosokat. A résztvevők menetlevelet kaptak, melynek leadásával egy sorsoláson tortát nyerhettek.

 

Az eseményhez gyalogos zarándoklatok is kapcsolódtak, ebédidőre mindkét zarándokcsoport a helyszínre érkezett. A Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának szervezésében délelőtt 10 órakor indult a családok zarándoklata a szomszédos Ugodból Fodor János devecseri plébános, a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs referens papja vezetésével, melyet az irgalmas szeretet kibontakozásáért ajánlottak fel. A másik, három napos zarándoklaton a résztvevők hálát adtak a Karitász 85 évéért, alapítója életéért, és az elmúlt évtizedek minden kegyelméért. Szeptember 22-én, csütörtökön tízen indultak Sümegről Devecser, Kolontár és Pápa érintésével, köztük Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is.

- Első este Kolontáron volt a szállásunk, tegnap Pápán a tókerti plébánián fogadtak minket vacsorával, majd a Kóter Turistaszállóban kaptunk szállást. Útközben több helyen is süteménnyel vártak minket, nagyon jó élmény volt. Lelki kísérőnk, Megyesi Ferenc, a pápai Szent István vértanú-templom káplánja elmélkedésekkel, meditációval, imával segített nekünk abban, hogy ezt lelkileg meg tudjuk élni. Pápáról 20-25 fő csatlakozott hozzánk, akik énekben is emelték a hangulatot. Feleségemmel egyébként máskor is sokat zarándokolunk – nyilatkozta lapunknak Besenczi Zsolt, a zarándoklat koordinátora, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Játékos vetélkedő a Karitászról, játszóbusz, táncház, könyvvásár és a Karitász történetét bemutató kiállítás szerepelt még a programban. A római katolikus templomban Mihalovics Zsigmond életművét vetített képes előadásban Zagyva Richárd mutatta be, utána Szent Erzsébet-litánia következett. 15 órától Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisét főcelebrált a Szent Imre-templomban, ami zsúfolásig megtelt. De nem kellett aggódniuk a kiszorult hívőknek sem, ugyanis a templomkertben felállított sátor alatt, kivetítők segítségével kapcsolódhattak be a szentmisébe. Mihalovics Zsigmond a bíboros édesanyjának keresztapja volt, ezért Erdő Péter több alkalommal is szeretettel és tisztelettel Zsiga bácsinak nevezte a Katolikus Karitász magyarországi alapítóját – tudtuk meg a Veszprémi Főegyházmegye honlapjáról.

- Nem pusztán humanitárius szervezet vagyunk, nem pusztán anyagi segítségek gyűjtése és elosztása a feladatunk, hanem ennél sokkal több: torkunk szakadtából hirdetni kell, hogy miért élünk. El kell mondanunk, hogy egész életünkkel Istennek tartozunk. És ennek a fényében kap értelmet az is, ha egymást segítjük. Ebben a világosságban értjük meg azt is, hogy mi a jó a másik embernek, hogy mi a szükséges az életben. Ez a hatalmas felismerés az ihletője a keresztény karitásznak, ez az önzetlen munka és adakozás erőforrása – hangsúlyozta homíliájában Erdő Péter bíboros, majd a szentmisét követően megáldotta a templom falán elhelyezett Mihalovics Zsigmond-emléktáblát. (A homíliából a Magyar Kurír nyomán idéztünk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!