Hírek

2017.06.20. 11:49

Kapossy Lucián útmutató volt

Pápa - A 90 éve elhunyt polihisztor professzor, az iskolán kívüli népművelés megteremtőjének emléke előtt tisztelegtek a városbarátok múlt pénteken.

Laskovics Márió

Halálának 90. évfordulója alkalmából emlékezett meg Kapossy Lucián professzorról, helytörténészről, a város első monográfiájának megszerkesztőjéről az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet pénteken a Szent László utca közepén található márványtáblánál. A kis küldöttség sajátja mellett elhelyezte Kossuth-emlékprojektje védnökeinek – Áldozó Tamás polgármester és Kanozsainé Pék Mária címzetes főjegyző – koszorúját is, illetve Gecse alpolgármestere, Vida Sándor is koszorúzott.

Vennes Györgyné, Kerecsényi Zoltán és Vida Sándor helyezték el az emlékezés koszorúit

A főhajtó alkalmon Kerecsényi Zoltán ügyvivő idézte fel röviden a néhai jeles személyiség életének fontosabb momentumait:

- Kapossy Lucián igazi polihisztor volt! Kollégiumi működésén túl többek között a Jókai Kör főtitkára, a kör irodalmi szakosztályának éveken keresztül előadója, a női kereskedelmi szaktanfolyam megszervezője és igazgatója, a kereskedelmi tanonciskola igazgatója, az ipar- és kereskedelmi iskola felügyelőbizottságának jegyzője, haláláig a pápai izraelita polgári fiúiskola tanára; mint a városi képviselő-testület és különböző bizottságok tagja, buzgó munkása volt a város fejlesztésének. Hű és buzgó tagja volt a református egyháznak és mint presbiter munkálta annak megerősödését és fejlődését. Tudni kell róla, hogy élete pályáját bencés szerzetesként kezdte, a teológiát és a tanárképzőt Pannonhalmán végezte. 1889-től Győrben tanított, közben a budapesti tudományegyetemen bölcseletből magántanári képesítést szerzett. 1881-ben vált meg a szerzetesi élettől, protestált, és a Dunántúli Református Egyházkerület pápai főiskoláján kezdett el tanítani. Rajongott a magyar nyelvért és az irodalomért. Ő volt a városi gyorsírókör megszervezője, elnöke, mely 1892-ben jött létre a pápai református főiskolán 52 taggal. 1897-ben az ő alapító-elnökletével alakult meg a Pápai Tanári Kör, s az 1914 őszén megszervezett polgárőrség parancsnokának is megválasztották. Mint író is figyelemre méltó volt: tankönyvei és sok cikke mellett kiemelkedtek Vörösmarty Szép Ilonkájáról, a magyar népdal elméletéről, az esztétikai művelődésről, hűségről, Ovidiusról, Kisfaludy, Reviczky és Petőfi költészetéről készített tudományos munkái. Kapossy Lucián útmutató volt, kijelölte az utat a 20. századi pápai lokálpatriótáknak, olyanoknak, mint Huszár János, Kövy Zsolt, Fejes Sándor, H. Szabó Lajos, akik pedig továbbörökítették a 21. századiak számára a helyi múlt emlékeit és értékeit.


Csoportkép a főhajtókról

Kapossy Lucián emléktáblája

"Egy a teendő, hogy a művészet, irodalom, költészet ne elvezessen az élettől, hanem hozzávezessen; minden irodalmi mű igazi szépségével, nemesítő hatásával erősítse a hit, a remény, a szeretet áldását, gyönyörét, a valódi emberi élet iránti szeretetet, mert szép az élet, csak normális emberi lélek kell hozzá, hogy azt meglássa." - idézte Kapossyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!