Hírek

2015.08.04. 18:48

Kamera forog, felvétel! - Elkezdődött a Szeretföld forgatása

Bánd - Lelkes résztvevőkkel, a kánikula ellenére jó hangulatban kezdődött a főként bándi, márkói és veszprémi helyszíneken, közösségi összefogással készülő film, a Szeretföld forgatása.

veol.hu

Szombat reggel 8 óra, bándi kocsma. Egy álomjelenettel kezdődik a forgatás – többen is épp abban segédkeznek, hogy az egyik főszereplő, Túrós-Máté Kinga, azaz Magdolna szemére virágokat ragasszanak. A művelet sikerrel jár. Eközben a stáb többi tagja sürög a háttérben, Buvári Tamás rendező Ladányi János operatőrrel egyeztet, Máté P. Gábor arcát maszatolják a jelenethez, kameraállítás, jelmezválogatás, hangpróba. A kocsmában közben a szokásos élet zajlik, vendégek térnek be egy-egy fröccsre. Csege - a rendező hatéves fia, aki maga is szerepel a filmben -, felcsap segédkocsmárosnak, és a pálinkát reklámozza a fröccsözőknek. Az előkészületek befejeződnek, és felhangzik a bűvös mondat: „Ünnepélyes pillanat előtte Géza befejezi a mosogatást tehát, 18/1/1-es jelenet, 1-es csapó. Felvétel!”

Fotó: Németh Csaba/Szeretföld

Elkezdődött a Szeretföld, a rendhagyó formában, civil összefogással, közösségi finanszírozással és támogatói háttérrel készülő játékfilm forgatása. A forgatókönyvet Iancu Laura azonos című kisregényéből Buvári Tamás írta. A Szeretföld egy zárt kolónia társadalmának életén keresztül meséli el a háború közösségre tett hatásait. Csak a háborús történet megismerése után derül ki, hogy tulajdonképpen nem is a háború a lényeg, hanem a háború utáni élet folytatásának lehetősége.

A film költségvetésének jelentős része vállalkozók, támogatók, helyi önkormányzatok felajánlásaiból állt össze, csak úgy, mint a kellékek, a forgatáshoz szükséges eszközök nagy része is. De a stáb tagjaiból is sokan önkéntesen, társadalmi munkában vesznek részt a munkában. A hangulat ennek megfelelően lelkes, izgatott, és családias.

Fotó: Eckl Mátyás/Szeretföld

A csapat hamar összekovácsolódik, a színészek két jelenet között Bud Spencer bunyótechnikákat imitálnak, a stábtagok is beugranak statisztálni, mindenki besegít a másiknak, ha épp feladat adódik, és délután már közösen gyártanak vicceket a kávé minőségéről, és úgy általában régi cimborákként veregetik egymás vállát. Két felvétel között a stábtagokat kerülgetve rohangál néhány bándi kisgyerek - ők a délutáni biciklizést adták fel, hogy statisztaként szerepelhessenek a filmben. Este pedig már arról kérdezősködnek, hogy mikor jöhetnek legközelebb.

A Szeretföld stábja legközelebb csütörtökön várja a statisztákat Márkóra. A jelentkezőkkel 8-14 óra között, és 17-20 óra közötti forgatnak, akiket lehetőség szerint fekete-fehér, esetleg sötét színekkel kombinált ruhában várnak, amely lehet népies és modern is. Ezután pénteken, ugyancsak Márkón lesz szükség statisztákra, 15 és 18 óra között, fekete öltözetben és fejfedőkkel.

A legtöbb statisztára vasárnap, Veszprémben lesz szükség, amikor a film egyik központi jelenetét, egy körmenetet forgatnak. A jelentkezők a falu népét fogják játszani, ezért lehetőleg fekete-fehér, hosszú ujjú, hosszúszárú, inkább sötét, felirat nélküli ruhában érkezzenek, amely népies és modern is lehet, kalapot, kendőt, egyéb fejfedőt is viselhetnek. A forgatás állomásai: 8.00 - Benedek-hegy, 11.00 - Margit romok, 16.00 - falmászó szikla.

A szervezők a felvételek idejére vízellátást, és az egész napos forgatáson résztvevőknek egyszeri étkezést biztosítanak.

A film alkotói kérik azokat, akik kedvet éreznek a szerepléshez, hogy támogassák a helyi kezdeményezést, és csatlakozzanak a Szeretföld forgatásához.

Fotó: Németh Csaba/Szeretföld

Stábtagok a forgatásról:

Buvári Tamás, rendező, forgatókönyvíró: - Kellemesen csalódtam, mert a feszes időbeosztás ellenére is jól haladunk, azaz tartjuk a gyártási tervet. Eddig minden a terv szerint halad, az időjárás is kegyes hozzánk, jók a színészek, szépek a képek. Elégedett vagyok.

Ladányi János, operatőr: Nagyon élvezem, hogy rettentő érdekes helyzeteket, jeleneteket és képi világot teremt Buvári Tamás. Mindez nagyon inspiráló. És nagyon izgalmas a csapatmunka is.

Gecs Mónika, gyártásvezető, producer: - Rendkívül izgalmas már az előkészületektől részt venni a produkcióban és látni, hogyan valósulnak meg az eltervezett jelenetek. A legjobban azt várom, hogy a felvett képek összeálljanak és lássam a filmet teljes egészében. Sokat megtanulhat az ember, ha elég nyitott és befogadó. A stáb összefogása, ha kell lelki támogatása, a költségvetés megtervezése és lebonyolítása, illetve a szereplők és a kellékek diszponálása mind fontos momentuma háttérmunkámnak. Kihívás megoldani a forgatás közben felmerülő váratlan eseményeket, legyen az alkalmi fűnyírás elhalasztása vagy éppen valamilyen szükséges forgatási kellék azonnali beszerzése. A gyártásvezetői feladatok mellett igyekszem mindig ott lenni, ahol éppen szükség van egy segítő kézre vagy egy jó ötletre. Természetesen a sikerhez elengedhetetlen a csapatmunka, mely humorral és alázatos munkával együtt megkönnyíti az olykor nehezebb helyzeteket, hogy mindenre megtaláljuk az áthidaló megoldást és inspiráljuk egymást a folytatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!