Kalandok az éjszakai égbolt szerelmeseinek

2017. július 31., 15:52 szerző: Penk Tímea
komment
AJKA - Kétszer is megtartottuk az Optika- és csillagos égbolt túránkat, nagy sikerrel - tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc, az Úrkúti Csillagászati Klub elnöke.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A kedvezőtlen időjárás miatt a program elhalasztása mellett döntöttek a szervezők, de a borult idő ellenére is több mint harmincan látogattak el a Sárcsi-kútra, akiket nem hagytak élmények nélkül hazamenni.

Fotó: Kocor Róbert

- A bázisállomásokra kitelepített távcsöveket felállítottuk fotós barátainkkal karöltve. Este tíz óra körül felszakadozott annyira a felhőzet, hogy a felhőréseken keresztül több érdekes mélyég objektumot is bemutathattunk kitartó vendégeinknek - számolt be a klubelnök. Következő héten a túra sem maradt el.

A programot Németh Krisztián és Tatai Móni vezetésével az Ajkai Fotóklub kezdte. Érdekes teleobjektívekkel és fényképezőgépekkel, valamint a természetfotózás érdekességeivel ismertették meg a közönséget.

- A csillagos égbolt túra első látványosságaként a Nemzetközi Űrállomás egy átvonulását figyelhették meg a kalandozni vágyók - ismertette Ivanics Ferenc, aki a túra vezetőjeként az állomás fontosabb technikai paramétereit, érdekességeit mutatta be. Az első állomáson Ivanics-Rieger Klaudia fogadta a túrázókat.

- A Hold érdekes, kráterekkel sűrűn díszített felszínének megismerése után a Naprendszer legnagyobb bolygójának, a Jupiternek a közelebbi megszemlélése után a Szaturnusz bolygó varázslatos gyűrűi koronázták meg az állomás látnivalóit - számolt be a klubvezető. A második állomáson Csánitz László és Surányi Zoltán a nyári égbolt legszebb kettőscsillagjait mutatta be, majd Veisz András gömb- és nyílthalmazokat, planetárisködöket kerített távcsővégre.

- Az Ajkai Fotóklub és az Úrkúti Csillagászati Klub kétszer is igen sikeres programot tartott az optikák és az éjszakai égbolt szerelmeseinek. Veszprémi tagunk, Kocor Róbert fantasztikus képeket készített az esti túra alatt - mondta Ivanics Ferenc, aki megköszönte Csánitzné Szentesi Móninak és Molnár Melindának, valamint az Ajkai Fotóklub tagjainak, köztük Tatai Móninak és Németh Krisztiánnak a segítséget. A klubvezető fontosnak tartja a két társaság baráti együttműködését.

Penk Tímea

2017. július 31., 15:52 szerző: Penk Tímea

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...