Hírek

2017.07.12. 15:10

Jövőre új passió készül Magyarpolányban

MAGYARPOLÁNY - Mindannyiunk sikere, hogy országos hírnevet szerzett közösségünk passiójátéka - mondta Grőber József polgármester az évadzáró banketten.

Penk Tímea

A faluban közel negyedévszázados a passiójátszás hagyománya, a darab három évvel ezelőtt újult meg. Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András szövegei a tizenhetedik századi csíksomlyói misztériumokat, valamint Károli Gáspár bibliafordítását használták. Az élőzenés darab fülbemászó dallamai Szarka Gyulának köszönhetők.

Pataki András rendezésében, Szabó Attila közreműködésével állt össze az előadás, amelyben a falu lakói Húros Annamária jelmezeibe bújtak. Grőberné Adorján Renáta karnagy és több kórus közös munkáját dicséri az előadás, amelyben a Jézust alakító Horváth Andor színész vezette az amatőr szereplőket. Polgármester, állatorvos, aktív dolgozók, nyugdíjasok és egészen pici gyermekek is felléptek; óvodavezető, pedagógusok és mások énekeltek a kórusban, a jegyző a zenekarban pengette hangszerét.

A Magyarpolányi Passió fővédnöke, Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára, országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, öröm volt nézni a lelkes szereplőket, akik a lehető legtöbbet kihozták a történetből.

Az évadzáró banketten Grőber József az előadás dinamikus fejlődését hangsúlyozta.

A Jézust alakító Horváth Andor színész mellett a falu lakói léptek fel a Magyarpolányi Passióban a kálváriadombon. Több környékbeli énekkarból állt össze a kórus a zenekar mellé   Fotó: Penk Tímea

- Az első évben még bizonytalanok voltunk, hogy tudjuk-e teljesíteni a vállalásunkat. A második évben kezdtünk belerázódni a szerepeinkbe, az idén pedig országos hírnevet szereztünk játékunknak - ismertette a polgármester, majd Szabó Péter fogadós elismerő szavait olvasta fel.

Nemcsak a szereplőgárda bővült az idén, hanem az előadások szervezését átvette a Magyarpolányért Nemzeti Örökségünkért Alapítvány, amelynek elnöke szintén sikerekről számolt be. Katona Szandra elmondta, több mint negyven cég támogatta az előadást, és igen jelentős volt a természetbeni segítségnyújtás is.

- Hálásak vagyunk azoknak, akik évről évre hozzájárulnak a passió sikereihez, és köszönjük a segítséget az új támogatóknak is. A nézők száma megduplázódott, közel kétezren tekintették meg a darabot. Az idei jegybevétel és támogatások jóval meghaladták a kiadásokat, a fennmaradó összeget a falu fejlődésére fordítjuk - ismertette Katona Szandra. Felvázolta a jövő évi terveket is, köztük a nézőtér bővítését, majd felolvasták Szabó Attila verses levelét.

A passió gyermekszereplői emléklapot és kalandparki belépőt kaptak ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!