Hírek

2017.01.18. 21:36

Jövő héttől már kapható az agyhártyagyulladás elleni vakcina

Veszprém – Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet szerint jövő héttől kapható lesz ismét az agyhártyagyulladás B típusa elleni vakcina.

Marton Attila

A decemberi, agyhártyagyulladásos halálesetekről szóló hírek után növekedett meg jelentősen az oltóanyag iránti kereslet, mondta Levendovics Gábor, az egyik veszprémi patika gyógyszerésze.

A gyógyszerész elmondta, a kereslet olyannyira megnövekedett decemberben, hogy január elejére el is fogyott a betegség B típusa elleni vakcina. Azóta sokan keresték a patikában a vakcinát, ezért előjegyzést vezetnek. Hozzátette, a külföldi vakcinát a hazai nagykereskedő engedélyezteti jelenleg, így várhatóan rövidesen újra megérkezhet az oltóanyag a magyarországi patikákba.Bár a hírek eddig a B tí-pus elleni oltóanyag hiányáról szóltak, a fokozott érdeklődés miatt már az agyhártyagyulladás C típusa elleni vakcina is jócskán megfogyatkozott, hívta fel a figyelmet a gyógyszerész, aki szerint elképzelhető, hogy rövidesen az is hiánycikk lesz. – Korábban nem volt kiugró az érdeklődés a vakcinák után, havonta mindössze egy-két ampullával adtunk el – fogalmazott Levendovics Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!