Hírek

2017.06.01. 10:53

Jön a Baja, ha baj van!

Balatonakarattya- Katonai aknász naszád szeli a Balaton hullámait május eleje óta, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred célja a hajóparancsnokok és kormányosok állóvízi képzése, de a katasztrófavédelemnek is segítenek, ha kell.

Balogh Ákos

Az AN 2 típusú Baja nevet viselő aknász naszád, tűzszerész járőrhajó május 9-én került a Balaton vizére, hogy a nyári szezonban egészen szeptemberig gyakorolhassák folyamatos váltással a hajóparancsnokok és kormányosok az állóvízi körülményeket.

Kaló Lajos főtörzsőrmester, hajóparancsnok érdeklődésünkre elmondta sokkal nehezebb a Balatonon hajózni, mint folyóvízen, például a Dunán. – A folyóvíz odaállás szempontjából azért jó, mert ha a hajót irányba fordítom a sodrás a kellő pontra viszi, a Balatonon ez saját géperővel történik, valamint a szél segítségét tudjuk még igénybe venni.

A szezon során váltásokban, három hajóparancsnok és hat kormányos gyakorolhat, a napi feladatok során először kihajóznak a Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái, majd különböző partmegtűzési, horgonyzási gyakorlatokat, hajóműveleteket géperővel és kikötési gyakorlatokat hajtanak végre. Emellett részt vesznek vízi, vízparti rendezvények biztosításában,  besegítenek a Katasztrófavédelemnek, Polgári védelemnek, és ha kell a Balatonban talált robbanótesteket is kiemelik búváraik segítségével.

Legutóbb néhány éve találtak a balatoni nádasban úszkáló második világháborús úszó aknát, ez volt a legnagyobb robbanótest, ami az elmúlt években előkerült a tóból, tudtuk meg Danyikó László századostól, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott törzsfőnök helyettesétől, aki hozzátette: mióta nagy a Balaton vízállása kevésbé kerülnek elő robbanótestek, korábban a kis vízállás eredményeként főként a déli parton találtak kisebb lőszereket, aknavető gránátokat, de általánosságban nem mondható mindennaposnak, hogy előkerül bármi, ami veszélyes, ezért a Baja is elsősorban kiképzési célból van a vízen.

Az elmúlt hetekben egyébként részt vett a tűzszerész járőrhajó komplex katasztrófavédelmi gyakorlatban és karitatív programon a Kerekes Regatta keretében, az előző évek fontos szakmai eredményének azonban mégis azt tartják a hadihajósok, hogy kipróbálhatták a Baját a legnagyobb balatoni viharban, ahol minden akadályt nagyon jól vett a hajó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!