Hírek

2017.04.28. 15:30

Jókai emlékezete - Megkezdődött XXVI. balatonfüredi Jókai napok programsorozata

BALATONFÜRED - Pénteken az ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a XXVI. Jókai-napok programsorozata a tóparti városban.

Sági Ági

A Jókai napokon a város hagyományosan egy évre szóló kulturális együttműködési megállapodást is köt egy választott településsel. Balatonfüred partnere volt már Debrecen, Gyula, Kecskemét, Komárom és Vác, idén Győrre esett a választás. A hivatalos megállapodást május 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban írják majd alá. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere is részt vett az ünnepségen, és elmondta, hogy Balatonfüred nagyon kedvelt a győriek körében. Kifejtette, hogy a Rába-parti város is nagyon színvonalas kulturális kínálattal rendelkezik, elég csak a Győri Balettre vagy a Győri Filharmonikusokra gondolni.

A megnyitón (felső sor balról) Gulyás Gabriella a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgató-helyettese, Szörényi László irodalomtörténész, Villányi László, Cserép László osztályvezető, (középen balról) Somogyi Tivadar, Závogyán Magdolna, Hári Lenke alpolgármester, (alul) Simon Erzsébet rendezvényszervező és Bóka István  Fotó: Sági Ági

Reményét fejezte ki, hogy Füredről is sokan látogatnak el majd Győrbe. A Jókai napok megnyitóján hagyományosan a kulturális testvérváros képviselője verset mond. Most Villányi László József Attila díjas költő, a Győri Műhely című folyóirat főszerkesztője mondta el erre az alkalomra írt költeményét, melynek a Sziget Jókai senkijéhez címet adta.

A beszédek után az összegyűltek elhelyezték koszorúikat a villa kertjében álló Jókai szobornál. Pénteken a Vaszary Galériában irodalmi programok követték egymást, a Jókai emlékházban pedig tárlatvezetés és gyerekprogramok is voltak. A Jókai napok legnépszerűbb rendezvénye a bablevesfőző verseny, erre csaknem ötven csapat nevezett idén. Ezt ma a Koloska völgyben tartják, a bablevesfőzést egész nap színes prog-ramok kísérik.

Ilyenkor irodalmi beszélgetésekkel, kiállításokkal idézik meg a reformkort és Jókai Mór írót, aki életének jelentős részét töltötte füredi villájában. A hajdani nyaraló ma emlékházként működik, benne az íróról állandó kiállítás látható. A Jókai Mór-emlékház kertjében a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar térzenéjére gyülekeztek a városiak.

A Reformkori Hagyományőrzők is kiveszik részüket a programokból
Fotó: Sági Ági

ElsőkéntZávogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az irodalmi emlékházak jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy ezek a nemzeti identitás fontos helyszínei, az irodalmi örökség hordozói. Az írói emlékházakba lépve az ember úgy érezheti, hogy magával az íróval találkozott.

Bóka István polgármester elmondta, hogy Jókai kultusza már életében kialakult, és nemcsak Magyarországon, de a határokon túl, sőt mindenhol, ahol magyar szó elhangzik, ápolják az író emlékét. Balatonfüred azért válhatott a Jókai-kultusz központjává, mert 160 éve Jókai Mór itt építtette fel villáját, és az itt élők szeretettel fogadták. Kifejtette, hogy Füred mindig is ápolta és ápolni fogja Jókai kultuszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!