Hírek

2017.04.24. 15:21

Énekli a Himnuszt, főzi a töltött káposztát, ápolja a hagyományokat a magyarok kinti közössége

VESZPRÉM - Danóczy Balázsné Gizella - ismerősei számára Gizike - még közgazdász-tanár volt, mikor 1994-ben részt vett az első jógaóráján, négy évre rá oktatói bizonyítványt szerzett. Jelenleg is órákat tart, hetvenéves korában pedig nekiállt az angol nyelvnek is.

Leitner Vera

A tanárnő idén februárban egy hónapot töltött húgánál Floridában, Sarasotában. Oda főleg európai lakosok, dánok, norvégok, svédek mennek, inkább a téli időszakra, majd nyáron, mikor jobbra fordul az idő, visszautaznak az öreg kontinensre. Többen Chicagóból, Detroitból, New Yorkból, Kanadából érkeznek, ők már tartós letelepedésre, köztük sok az 1956-ban kitelepült magyar. - Van, aki már kint született, és tud még magyarul, de olyanokkal is találkoztam, akik már harmadik generációs gyermekeiket tanítják a magyar nyelvre - számol be kinti élményeiről Gizike, s hozzáteszi, érezhetően nagy a kötődés a magyarsághoz. Csak a környéken két magyar egyesület is működik, az egyik a sarasotai Kossuth Klub, a másik a Venice-ben lévő Petőfi Klub. A Kossuth Klub huszonöt éve alakult, nagyjából kétszáz tagja van.

A Magyar Ház kertjében egy 1956-os emlékmű is helyet kapott, itt készült kép Gizikéről és húgáról, Viktóriáról

- Januárban még egy Budapestről érkező zongoraművész házaspár, Várnagy Andrea és Farkas Zsolt is tartott itt négykezes zongoraestet. Ők Veszprémben is koncerteztek, mikor még zongorára gyűjtött a város. A hasonló koncerteken a termet megtöltik az érdeklődők, és egy különös, lüktető energia. Az ilyen rendezvényeken előbb a magyar, majd az amerikai, végül a székely himnuszt éneklik el, és étkezések előtt együtt imádkoznak. A programnapokon valódi klubélet zajlik, a tagok beszélgetnek, kártyáznak, sakkoznak, magyar filmeket vetítenek, énekelnek. Mivel a hagyományos magyaros ízek a kultúra szerves részét képezik, nyilvánvaló, hogy ezek sem maradhatnak ki a kinti közösség életéből. Szeptembertől áprilisig havi rendszerességgel rendezik meg a klub önkéntesei a magyar ízek napját.

A Petőfi Klub önkéntesei a magyar ízek napján töltött káposztával is készülnek

- Ilyenkor gulyásleves, töltött káposzta, paprikás csirke kerül az asztalra olyan desszertek mellett, mint zserbó, krémes, pogácsa. Ezeket a napokat, ha tudomást szereznek róla, nem hagyják ki a külföldiek sem - meséli büszkén Gizike. - Az egyes rendezvényeken 40-50 fő van jelen, nagyobb zenés-táncos összejövetelek alkalmával 100-120 főről is beszélhetünk. A magyarok keresik egymást a programokon kívül is. Találkoztam itt egy ajkai fiatalemberrel, György Mártonnal is, aki a Kőrösi Csoma Sándor-programon keresztül érkezett kilenc hónapra. Az angol nyelv tanulása mellett a klub munkáját is segíti, részt vesz a cserkészcsapat tevékenységében, a baráti kör összejövetelein, a filmvetítés lebonyolításában. Megismerkedtem még két házaspárral is, akik rendszeresen hazalátogatnak. Az egyik pár Balatonfüreden tölti a nyarakat, a másik házaspár pedig Veszprémben látogatja meg dózsavárosi rokonait.

Gizike otthonában

A külföldi út felidézése kapcsán nem nehéz rátérni a jógaoktatásra, mellyel Gizike a mindennapjait tölti, hiszen Floridában, a Petőfi Klubban is tartott órát. Nem kis érdeklődés mellett, meséli, a kintiek is örömmel fogadták.

- Mindig is kerestem a mozgást, több mindent kipróbáltam, fokozatosan indultam az egészséges életmód irányába. A jógaoktatói után egyebek mellett a Testnevelési Főiskolán a rekreációs sportoktatói képzést is elvégeztem. Pontosan, precízen akartam tudni, ami ehhez a területhez kapcsolódik.

Valószínűleg ugyanez a tudásvágy indította arra, hogy hetvenéves korában egy nyugdíjasok részére tartott tanfolyamon elkezdjen megismerkedni az angol nyelvvel is. Gizike szerint fontos az agyat dolgoztatni és frissen tartani az ő korában, ám az új nyelvvel más céljai is voltak; ennek köszönhetően most már húga gyermekeivel is el tud beszélgetni.

- Semmi alapom nem volt az angolhoz, ráadásul később is kapcsolódtam be a csoportba, mint a többiek. Most viszont már az utazással já- ró dolgokat is egyedül oldottam meg a nyelv segítéségével.

Gizike nemcsak kortársainak, de mindenkinek azt tanácsolja, hogy találja meg saját békéjét, és azt az utat, ami valódi örömet okoz.

Sarasota Florida nyugati partján lekszik, egy ötvenháromezres városka, mely meglehetősen fiatal. A település egyik legrégebbi épülete a John Ringling cirkuszigazgató által a húszas években építtetett villa és az ahhoz tartozó park, melyben a cirkusz állatait helyezte el, hogy azok a téli időszakban kellemes környezetben telelhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!