Hírek

2016.10.13. 15:15

Jobban bővülhet - Az export generálja a termelés növekedését

Budapest - A második félévben várhatóan öt százalék körül bővül majd a hazai ipar termelése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NgM) várakozásai szerint a második fél évben erősödni fog az ipari termelés növekedése, és éves szinten öt százalék körüli lesz a bővülés - mondta Lepsényi István, a tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az egyik tévécsatornán szerdán.

Lepsényi István államtitkár
Fotó: kormany.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott adatait kommentálva az államtitkár elmondta: az ipar növekedésében elsősorban az export játszik szerepet, ezen belül is az olyan fontos exporttermékek, mint a járművek, járműalkatrészek, valamint a számítástechnikai, optikai berendezések. Lepsényi István kiemelte: pozitív jelenség, hogy 15 százalékot meghaladó mértékben nőtt az új megrendelések volumene, és így a teljes rendelésállomány 5,8 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

Az NGM közleményében kiemelte: átmeneti mérséklődés után augusztusban újra lendületet vett az ipari termelés, 11,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, az első nyolc hónapban 2,3 százalékos növekedést mértek. Az ipari termelés 2010 januárja óta 29 százalékkal, 2014 elejétől pedig a régiós országok közül legnagyobb mértékben, 13,1 százalékkal nőtt hazánkban - írta az NGM. A feldolgozóipar tizenhárom alága, egy kivételével, mindenhol bővült, a feldolgozó-ipari termelés megközelítőleg egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 16,6 százalékkal nőtt 2015 augusztusához képest - emelték ki. Az NGM szerint a jövőben számottevően hozzájárulnak majd a termelés növekedéséhez az uniós forráslehívások gyorsítására hozott kormányzati intézkedések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!