Hírek

2015.11.30. 13:58

Jó évet zárnak - Veszprém megye stabilan hozza az előírt vérmennyiséget

Veszprém - Országos viszonylatban csökken a véradási kedv, azonban Veszprém megye kivételt jelent. Libisch Éva, a megyei szervezet véradásszervező koordinátora szerint ez többek között a körültekintő szervezésnek és a hatékony munkának köszönhető.

Kutasi Zsófia

A Vöröskereszt munkatársainak országosan naponta mintegy ezernyolcszáz véradót kell toborozniuk, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre az egészségügyi ellátásban, többek között műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

A véradások száma – az éves terv alapján – a megyei szervezetet tekintve 20 760, melyből idén november 21-ig 18 650 teljesült. Ez alapján idén is várhatóan maximálisan hozza a tervet a Veszprém megyei Vöröskereszt. Idén a november 21-ig mért adatok szerint 18 258 véradó jelent meg, a befejezett véradások száma 16 092 a véradó eseményeké pedig 900 volt. A szervezetnél 2053 új véradót regisztráltak.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 420–450 ezer egység vérre van szükség, vagyis évente közel félmillió önkéntes vesz részt véradáson. A megyei szervezetnek ebben kiemelkedő szerepe van, mivel évről évre stabilan hozza az előírt véradásokat és vérmennyiséget. Libisch Éva elmondta, a megyén belül Veszprém városa kiemelkedő helyen áll. A hatékony szervezőmunkának nagy szerepe van az önkéntesek megszólításában és mozgósításában. A Magyar Vöröskereszt naponta több mint 1800 véradót toboroz országszerte véradásain, hogy a szükséges vérkészlet folyamatosan, egyenletes ütemben rendelkezésre álljon.

Libisch Éva szerint fontos a véradás minél szélesebb körű népszerűsítése, amely társadalmilag kiemelt ügy, a vér pedig csak véradással pótolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!