Hírek

2015.05.28. 07:14

Jó embereket tüntetnek ki Várpalotán - Várpalotai testületi ülés

Várpalota – Két új városi kitüntetés alapításáról döntött csütörtöki ülésén a várpalotai képviselő-testület.

Szabó Péter Dániel

Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester a testületi ülésen. Fotó: Szabó Péter Dániel

A napirend elfogadása után elsőként tárgyalta az önkormányzati kitüntetésekről szóló önkormányzati rendeletet módosítását a képviselő-testület. A döntés szerint két új kitüntetési formát alapítottak. Az Inotáért-díjat minden évben az Inota és a Készenléti-lakótelep városrészek életében kimagasló eredményt felmutató személyek, közösségek kaphatják meg, míg a Jó Ember-díjat azoknak a várpalotai lakhelyű magánszemélyeknek ítélhetik oda, akik huzamos időn keresztül, önzetlenül, kimagasló szorgalommal dolgoznak a közösségért.

9.45

A köznevelési intézmények működtetésével kapcsolatban is nyilatkozat elfogadásáról döntöttek a városatyák. A határozat szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól továbbra is átvállalja az intézmények működtetését a várpalotai önkormányzat, az üzemeltetési feladatokra létrehozott Intézményüzemeltetési Szervezet a 2014-es évben 224.8 millió forintot fordított erre a célra.

Falussy Sándor képviselő (MSZP) szerint nonszensz az egész koncepció, hogy úgy államosítják az oktatást, hogy a pedagógusok bérét fizetik, a működtetés azonban az önkormányzatokra marad.

- Az elmúlt években jelentős összegeket fordítottunk az intézmények felújítására. Ha ezt a feladatot átadjuk az államnak, akkor nem lesz ráhatásunk erre - jegyezte meg válaszában Talabér Márta polgármester (Fidesz-KDNP). A képviselők elfogadták a nyilatkozatot, 2015. szeptember 1-től továbbra is ellátja a város a köznevelési intézmények működtetési feladatait.

Döntés született arról, hogy az önkormányzat 2015. június 1-től bevonja a Várpalotai Közüzemi Kft-t a Palotasport Kft. tulajdonosi és szakmai irányításába. Falussy Sándor nehezményezte a döntést, nem látja benne a koncepciót, ráadásul szerinte a közüzemi céget nem azért hozták létre, hogy kulturális vagy épp sportfeladatokat lásson el. Talabér Márta polgármester szerint a Thury-Vár Nonprofit Kft. esetében is jó döntésnek bizonyult az üzletrész apportálása, hatékonyabban működik azóta a cég. A Palotasport Kft. esetében a cég és a sportegyesületek közötti kommunikáció és együttműködés javulását várja. A képviselők többsége támogatta az elképzelést.

11.00

Tovább bővülnek a település nemzetközi kapcsolatai. A képviselő-testület döntött ugyanis arról, hogy testvérvárosi szerződést kötnek a török Gazipasa városával. A tengerparti település polgármestere, Adil Celik és delegációja áprilisban már járt Várpalotán, s Talabér Márta polgármester vezetésével magyar delegáció is látogatást tett februárban Gazipasában, ahol egyébként a helyi képviselő-testület határozati döntésben támogatja a két település nemzetközi kapcsolatának hivatalos megerősítését. Az együttműködésre a kulturális, sport és gazdasági területen van lehetőség, olvasható az előterjesztésben, amelyet egyhangúlag fogadott el a testület.

A XX. századi önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó utcanevek változtatása is napirendre került. Várpalotán a vonatkozó törvény szerint a Bokányi Dezső utca és a Gorkij utca nevét kötelezően meg kell változtatni, a Károlyi Mihály utca és a Marx utca pedig a nem javasolt kategóriába tartozik. Előbbi kettő nevét változtatja meg az önkormányzat, Budai László helytörténész, illetve Katona Csaba alpolgármester javaslata alapján a Bokányi Dezső utcából Köncöl Imre utca, a Gorkij utcából pedig Pápay Zoltán utca lesz. Katona Csaba alpolgármester hozzátette, alapos előkészítés és lakossági tájékoztatás előzi majd meg a változtatást, október 1-től vezetik be az új utcaneveket.

Talabér Márta elmondta, nem támogatja a javaslatot, s szíve szerint be sem hozta volna a testület elé az előterjesztést. - Ha a Marx utca ügye megért egy telefont a kormányhivataltól, akkor az azbeszt ügy is megért volna egyet. Tiszteletben tartom azonban a többség akaratát, hogy nem akarnak vitába keveredni a kormányhivatallal – jegyezte meg a polgármester. A testület végül megszavazta az előterjesztést.

11.35

Az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek éves beszámolóit is meghallgatta a testület. Elfogadták a Várpalotai Közüzemi Kft, a Várpalotai Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., a Palotasport Kft., a Várpalotai Hírcentrum Nonprofit Kft., és a Thury-Vár Nonprofit Kft. gazdasági beszámolóját és 2015-ös üzleti tervét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!