Hírek

2017.06.25. 20:10

Kulturális kalandozás sokszínű látnivalókkal Szent Iván éjszakáján

Látványos, korhű hagyományőrző programokkal várták az érdeklődőket a szigligeti várban is Szent Iván éjszakája alkalmából. Folyamatosan érkeztek a látogatók az éjszakai fáklyás várlátogatásra.

Polgár Tibor

SZIGLIGETEN A Berki Fóris Szigligeti Várőrség hadijátékkal szórakoztatta az összegyűlt nézősereget, a vitézek bemutatták a 15-16. század várvédői által használt fegyvereket, amelyekkel rögtönzött haditornát is tartottak. A részt vevő gyerekek különösen élvezték a fegyverek bemutatását, szinte harci kedvük kerekedett. A szervezők igazán kitettek magukért, felejthetetlen időtöltést biztosítottak mindenkinek az év legrövidebb éjjelén. Az est további részében fáklyás várlátogatáson járhatták körbe a több mint 750 éves múltra visszatekintő erődítmény látványosságait és gyönyörködhettek a csodálatos naplementébe burkolódzó panorámában a látogatók, majd meggyújtották a vár jelzőtüzét, amivel Hegyesd és Csobánc várának adtak jelzést. Az éjjeli programok zárásaként látványos tűzzsonglőr-bemutatót tartottak.

Szigligeten a Berki Fóris várőrség hadijátékkal szórakoztatta a nézősereget Fotó: Penovác Károly, Sági Ági, Balogh Ákos

BALATONFÜREDEN több helyszínen, a Vaszary Galériában, a Jókai Mór-emlékházban és a helytörténeti gyűjteményben is voltak programok. Népszerű volt Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tárlatvezetése, az ide érkezők megtöltötték a kiállítótereket. A Vaszary Galériában július 9-éig látogatható a Kontakt 2.0 című kiállítás, mely Keleti Éva fotográfus színészportréiból nyílt. Az egyiken a fiatal Szilágyi Tibor is látható. A tárlatvezetésen elmondta, hogy az 52. színházi évadon van túl. Felidézte a kezdeti színházi éveket, történeteket mesélt a kulisszák mögül, pályatársakat idézett meg.

Balatonfüreden Szilágyi Tibor tartott érdekes tárlatvezetést

LESENCEISTVÁND lakói élénk érdeklődéssel kísérték a település programjait, kicsik és nagyok kivették részüket a Szent Iván-éji varázslatból. A cool-túra során jólesett kortyolni a legendás Máté-kút vizéből, majd vagy százan sétáltak fel a hegyoldalba, hogy bepillantsanak Anika levendulásába. A kápolnában Király Lajos és Király Emőke adott koncertet a régi ízeket felvonultató piknik mellé, majd az ünneplők megnézhették az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet a forgatás helyszínén, a Krasovics-kúriában a rendező Fekete Ibolya társaságában. Szalonnasütés és aszfaltrajzverseny ugyancsak színesítette az estet, a tűzgyújtás, tűzáldás, tűzzsonglőrshow után késő éjszaka zárult az ünnep, amelynek során a szerelmesek majdani lakatjainak is helyet adtak a kápolnánál.

PÁPÁN a város gazdag kulturális életének köszönhetően több helyszínen, több tucat programmal várták a közönséget a Múzeumok éjszakáján. Az Esterházy-kastélyban az állandó, népszerű kínálat, mint például a tárlatvezetés és kézműves alkotóház mellett Salvador Dalí kiállítása háromfogásos menüvel várta a látogatókat. Az ételek mind az extravagáns művész egyedi receptjeiből készültek. A kastélyudvaron J. S. Bach h-moll miséjét ad-ta elő a Lutheránia Énekkar, a koncertre váltott jegyekkel a pápai református gimnáziumot támogatták. Sötétedés után Szent Iván-éji tűzgyújtást is tartottak szintén a kastély udvarán. A Pápai Református Gyűjteményekben az állandó kiállításokat - köztük az egyiptomi koporsót és múmiát bemutató tárlatot - tekinthették meg az érdeklődők. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan megnyitotta kapuit a felújított református ótemplom és a hozzá tartozó épületegyüttes. A Kékfestő Múzeumban fellépett Kormos Anett humorista, és több tárlat is szerepelt a kínálatban. Továbbá a jelenlévők kipróbálhattak egy különleges interaktív nyomozós játékot, a Detektikát. A Hagyományok Hegyén a kilátó nyújtotta nem mindennapi éjszakai panoráma, csillagnézés, jurtakiállítás, illetve a területen működő egykori katonai lokátorállomással kapcsolatos tárlat várta az éjszakai kulturális kalandozás résztvevőit.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum falát fényfestés tette látványossá, onnan indult a fáklyás felvonulás

VESZPRÉMBEN a fáklyás felvonulás és a szabadtéri langallósütés már visszatérő hagyománynak számít a Múzeumok éjszkáján, ám az idei programot új elemek is gazdagították. A Laczkó Dezső Múzeumban, a Bakonyi Házban, a Hősök Kapuja Látogatóközpontban és a Várbörtönben is sokszínűre sikerült az esemény. A Hősök kapuja és a múzeum épületének falát fényfestés tette látványossá, az élmény- és játéktárban a búzaőrlést, vajköpülést, mosást, karikahajtást próbálhatták ki az érdeklődők, de a Szent Gellért sziklája mellett talált bakonybéli kincseket is a múzeumok éjszakáján tárták először a látogatók elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!