Hírek

2017.04.23. 14:00

Jelentős útjavítások városszerte Pápán!

Pápa_ Nagyszabású kátyúzási munkák kezdődtek a város területén az utak minőségének javítása érdekében. A munkálatok során a lakossági bejelentéseket és a korábbi káreseményeket is figyelembe veszik.

Polgár Bettina

Bakó István, a pápai városgondnokság vezetője kifejtette, a melegaszfaltos kátyúzás első ütemére 20 millió forintot szánnak, emellett idén még további 5 millió forintot fordítanának az év második felében, a tél elején keletkező úthibák kijavítására. Mint mondta, a jelenlegi munkálatok során több mint 160 tonna aszfaltot használnak fel, ami 5 centiméteres mélységgel számolva 1344 négyzetméteres felület kátyúzásához, újraaszfaltozásához lesz elég. Ez több száz úthiba kijavítását jelenti. A városgondnokság vezetője hozzátette, a kátyúzás során figyelembe veszik a lakossági bejelentéseket és a káreseményeket is, illetve igyekeznek véglegesen kijavítani azokat az úthibákat, amelyeket a téli időszakban ideiglenesen hidegaszfalttal borítottak.

Buics Lajos, a városgondnokság kommunális részlegvezetője ismertette, a kivitelezést végző külső vállalkozó az Esterházy úton kezdte meg a munkákat, melyek a napokban a Vásár utcában és a Celli úton folytatódtak. – A továbbiakban a Celli útról nyíló mellékutcák következnek, az Erkel utca, a Mézeskalács utca és a Harangöntő utca, ahol kisebb méretű kátyúkat, megsüllyedéseket találtunk. Emellett napirenden van még jó néhány belvárosi utca, mint a Széchenyi, a Zimmermann és Batthyány utca. A Bocsor utca is szerepel a listán, majd innen a Tókert irányába fordulunk, a munkák a Vasvári Pál és Dózsa György utcát is érintik majd – adott áttekintést Buics Lajos.

Fotó: Vallner Bettina

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere úgy fogalmazott, siralmas állapotban van a városi önkormányzata által fenntartott helyi közúthálózat jelentős része, amelyre már hosszú évek óta ráfért volna a rekonstrukció, a kátyúzásnál sokkal nagyobb műszaki tartalommal. Hozzáfűzte, a közlekedés biztonságát olykor veszélyeztető úthibák kijavítása elengedhetetlen. A város vezetője emellett felhívta a figyelmet: az úthibák kijavításán túl teljes útrekonstrukciók, felújítások ugyancsak várhatóak az idei évben. Megtudtuk, bizonyos pápai útszakaszok esetében szerkezeti problémák is felmerültek, ilyen például a Vásár utca csőtörés miatt megbontott szakasza, ahol ideiglenes javításokat végeztek az útburkolaton, a végleges javítást pedig vis maior pályázat révén szeretnék finanszírozni.

– A vis maior pályázat révén az önkormányzat pótlólagos forrásért pályázhat. Ezt már megtettük, hiszen takarékoskodni szeretnénk a pápaiak pénzével, és az útszakasz helyreállítását az e célra rendelkezésre álló központi forrásból szeretnénk finanszírozni – hangsúlyozta Áldozó Tamás. Hozzátette, a Vásár utca rendbetétele emellett a 650 millió forintos kormánytámogatásból finanszírozandó útrekonstrukciós munkák között is szerepel, így nagyon körültekintően kell majd elválasztaniuk a munkákat és a költségeket.

– A Vásár utcában nem oldana meg semmit, ha lemarnák a régi burkolatot, és új aszfaltréteget terítenének le, mert ennek az útnak nincs alapja. Éppen ezért a Vásár utca helyreállítását tekintve egy új út építésében kell gondolkodni a két körforgalom közötti szakaszon – jegyezte meg a polgármester. A 650 millió forintos kormánytámogatás révén végezendő útfelújítási munkák kapcsán Áldozó Tamás elmondta, már megkezdődtek a Jókai utca rekonstrukciójának egyeztetései. Az útrekonstrukciós munkálatok az idei év második részében kezdődnének, és ebben az esztendőben még be is fejeződnének.

A város vezetője ismertette, a Pápai Vízmű Zrt. beruházásai kapcsán a Vajda Péter- és az egykori Kilián György-lakótelepen is lehet majd számítani útrekonstrukciós munkákra, valamint a TOP-os pályázatok szintén tartalmaznak útfelújításokat a város néhány pontján. Mint mondta, a megyei közgyűlésben már megszületett a döntés a pályázatokról, melyek eredménye két hét múlva válik nyilvánossá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!