Hírek

2017.02.18. 15:49

Jeges vízből mentéssel próbálták ki az új csónakot

A helyi, a zalahalápi és a sáskai tűzoltók jeges vízből mentést gyakoroltak azzal a csónakkal, amit egy gárdonyi támogatótól kaptak a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

A több, mint százezer forint értékű merev csónakot, a forgalmazó jótevő ajándékát a badacsonytomaji és a Zalahaláp-sáskai lánglovagok együtt próbálták ki egy látványos gyakorlat keretében. Mivel egyik csapatnak sincs gyakorlata ilyen eszköz használatában, éles bevetés előtt mindannyian kipróbálták, milyen módon oldható meg a jeges vízből való mentés. A tíz-tizenöt centiméter vastag jég éppen alkalmas volt erre a badacsonyi mólónál.

Nagy Gábor tűzoltó játszotta el a mentésre szoruló szerepét a gyakorlat kedvéért
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Nagy Gábor badacsonyi tűzoltó vállalta, hogy eljátssza a mentésre szoruló szerepét. Miután fűrésszel léket vágott az egyébként már veszélyesen vékonyodó jégen, a hőszigetelt búvárruhában több alkalommal is vízbe merült, hogy mindkét csoport jól begyakorolhassa a mentést az új, akár három személyt is elbíró csónakkal. A lánglovagok kellőképpen biztosították merülő társukat és az ő mentésére siető kollégákat..

Mentésből már az első alkalommal jól vizsgáztak, összehangolt, jól megszervezett mentést mutattak be a mólón sétálók tetszését szintén kiváltva Mint kiderült, eddig ilyen tapasztalatot nem szerzett közülük senki, korábban a felfújható, hatalmas matrachoz hasonlító stéggel, valamint a hosszabbítható, úgynevezett dugólétrával mentettek ilyen esetben.

A merev falú csónakkal azonban szükség esetén még a vízimentő szakszolgálatnak is segíthetnek, a tűzoltók elsődleges beavatkozásához kiválóan alkalmas lesz majd a jégen, valamint a vízben egyaránt.

Egyelőre ugyan a vízi mentést még nem gyakorolták a praktikus, új eszközzel, de terveik szerint még az idei nyáron erre a célra is beavatják majd az ajándékba kapott csónakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!