Hírek

2017.01.05. 15:13

Jeges örömök: csak óvatosan!

Több partszakaszon is tönkretették a jeget a Balatonon azzal, hogy köveket meg jeget dobáltak rá. A vízi rendészet és a katasztrófavédelem elmondta, mire ügyeljünk, ha a befagyott vizeken sportolunk.

Kovács Erika

-Mindenkinek tönkretették a szórakozását azok, akik köveket meg jégdarabokat dobáltak a befagyott tóra, sajnálkozott Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a 900 méter hosszú strandon, ahol végig siralmas látvány fogadta az arra járókat csütörtökön. Az önkormányzat dolgozói a part mentén, egy kisebb területen nekiláttak a munkálatoknak és megtisztították a jeget a rádobált kövektől, jégdaraboktól, majd slaggal vízzel locsoltak fel egy területet, hogy a jég egyenletes legyen azoknak, akik itt sportolnának. A település elöljárója, mint fogalmazott nagyon elkeseredett, és érthetetlennek tartja azt, ami náluk és tudomása szerint a Balatonon más partok mentén is megtörtént szilveszterkor. Ráadásul – mint fogalmazott- tíz évet kellett várni arra, hogy jó minőségű, sportolásra alkalmas jég alakuljon ki a Balatonon, ami most végre megtörtént, a hétvégére várhatóan kitűnő jég lesz rajta, de kövek, jégdarabok között veszélyes lehet a sportolás! Ambrus Tibor kérdésünkre elmondta, vannak a strandon kamerák, de úgy tudja, nem büntetik az efféle magatartást, ezért nem terveznek feljelentést tenni a történtek miatt.

- A jégen történt balesetek megelőzése érdekében munkatársaink szabálytalanságoknál először csak figyelmeztetnek, intézkedéseinknél elsősorban a tájékoztatás, figyelemfelhívás, figyelmeztetés a meghatározó, fogalmazott Verb István rendőr őrnagy, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág Víziközlekedési Osztályának vezetője. Hozzátette, csütörtökre hét-nyolc centiméteres jég alakult ki a Balatonon, erős szél fújt, ami tovább erősödött délután. A viharos szél összetörte a jeget, így torlaszok alakultak ki, mögöttük nyílt víz van, a partoktól száz méterre hullámzik a Balaton és a szél a jeget tolja a part felé. A várhatóan pénteken érkező hidegben a víz visszafagyhat, néhány centiméteres jég alakul ki rajta, ami különösen veszélyes lesz, sportolásra nem alkalmas! Verb István kiemelte, akkor lehet szabad vizek jegén tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog, jelenleg veszélyes a Balatonra menni! A jég általában akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha legalább 10 centiméter vastag. -Aki rámegy a tó jegére, először figyelmeztetik, aztán helyszíni bírságra számíthat, ami elérheti az 50 ezer forintot, illetve szabálysértési feljelentést kezdeményezhetnek ellene.  Tíz centiméteres, és még vastagabb jégnél is tilos a közlekedés, a sportolás hajókikötők területén, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, valamint tilos a jégre hajtani mindenféle járművel! A Balatonba torkolló vízfolyások jegén is tilos a tartózkodás, mert ott még vékonyabb lehet a jég, hangsúlyozta az osztályvezető.

Helt Ákos, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a jégen tartózkodás szabályairól kiemelte, csak a kijelölt helyeken szabad a jégre menni, ha a jég vastagsága és minősége megfelelő, a szakemberek jelölik ki a sportolásra alkalmas részeket. Ezeken kívül a jégen tartózkodni tilos és életveszélyes! Soha ne egyedül menjünk a jégre, viseljünk több rétegű,  kisebb nedvszívó tulajdonságú ruhát, mert ez lassan engedi át a vizet, és ha vízbe esünk, kevésbé „nehezedik el", és a testünk is lassabban hűl ki. A jégen egyenletesen lépkedjünk, mert ha megcsúszunk, elesünk, a jég beszakadhat. Ha mégis beszakad alattunk, kerüljük a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizzük a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni. Másoknak úgy nyújthatunk segítséget, hogy hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, de ne menjünk el a beszakadásig. Az utolsó szakaszon használjunk például hosszú ágat, botot, kötelet vagy nadrágszíjat. Ha nem tudunk segíteni, hívjuk a 112-es segélyhívót! -Ha több segítő van a helyszínen, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül járt embert a jégre, aztán a partra, javasolta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!