Hírek

2017.04.21. 19:49

Játékrendőr figyelmezteti a Balatonra utazó sofőröket

Megyei körkép – Megfelelő vezetéstechnika mellett a károsanyag-kibocsátás csökkenthető és a fogyasztás is kevesebb, erre hívja fel a figyelmet a Balatonon a Föld napja alkalmából egy játékrendőr.

Napló információ

Az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők – állapította meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy korábbi felmérése. A folyamathoz nagyban hozzájárul az autók használata közben kibocsátott szén-dioxid- és egyéb szennyező gázok.

– A vezetési stílusunk megváltoztatásával, a szervízbe való gondos ellenőrzéssel azonban sokat tehetünk a globális felmelegedés ellen!  Erre figyelmeztet Füred kapitány, a játékrendőr, aki egy siófoki kisautót vezet. Az autós összefogással azt szeretnék reprezentálni, hogy a klímaváltozás nem helyi probléma, mindez az egész Balatont, a Föld minden lakóját érintheti – tudtuk meg Éskovács Pétertől, a Füred kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport tagjától.

Forrás: Éskovács Péter

Füred kapitány arra figyelmezteti a sofőröket, hogy változtassanak vezetési stílusukon, hiszen ezzel akár 30–40 százalékkal is csökkenthető egy autó fogyasztása, amely a globális felmelegedés lassítására is hatással lehet.

– Az üzemanyag-takarékos vezetés könnyen megtanulható. Kipróbáltuk, hogy különböző technikákkal mennyit lehet spórolni. Érdemes egy kicsit lassabban is vezetnünk. Az autópályán, a normál (130 kilométer/óra) sebességhez viszonyítva, 120–110 kilométer/óra sebességgel haladva, már körülbelül 10–15 százalékkal kevesebbet fogyaszt az autó, 100-as sebességnél pedig már 30 százalékkal is kisebb lehet a fogyasztás.

A vezetési stílusunk mellett az autó állapotára is érdemes figyelnünk, egy tiszta levegőszűrőnek vagy a jó gyertyáknak köszönhetően deciliterekben mérhető az autó fogyasztásának változása – mondta el Éskovács Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!