Hírek

2015.04.22. 11:12

Izraelben műthetik Kiss Bálintot - Esélyt kaphat a gyógyulásra az arcdaganattal küzdő veszprémi kisfiú

Veszprém – Izraelben műthetik meg a neurofibromatózissal küzdő veszprémi kisfiút, Kiss Bálintot, akinek gyógykezelésére több mint négymillió forintot gyűjtöttek össze a Napló olvasói.

Szabó Péter Dániel

Jó híreket kaptunk a Napló által támogatott 11 éves veszprémi kisfiúról.

– A közelmúltban felvette velünk a kapcsolatot Simon Kálmán orvosközvetítő, s azt ígérte, hogy megtalálja a megoldást. Így is történt. Lefordították Bálint kórtörténetét angol nyelvre, s több izraeli orvoscsoportnak megmutatta a leleteket. Végül egy professzort sikerült találni, aki elvállalta a műtétet, ám a végleges döntéshez előbb friss MR-vizsgálatra van szükség, amit a jövő héten el is végeznek Bálinton a veszprémi kórházban. Az eredményt azonnal kiküldjük, azt követően derül majd ki, hogy pontosan mikor kerülhet sor az operációra. Fontos megemlíteni, s ezt az izraeliek is hangsúlyozták, hogy ők csak akkor vállalnak el egy beteget, ha biztosak benne: meg tudják gyógyítani. Nem kísérletezni akarnak kisfiunkon, azt egyébként sem engednénk – mondja Kissné Sipos Marianna, Bálint édesanyja. 

Ahogy arról cikksorozatban is beszámoltunk a Napló hasábjain, lapunk olvasói több mint négymillió forintot gyűjtöttek össze a 11 éves kisfiú gyógykezelésének támogatására. Magyarországon sokáig senki nem akarta vállalni Bálint műtétjét, még kezelőorvost sem sikerült találni neki, végül a Napló gyűjtése kapcsán jelentkezett egy magánklinika, ahol több ízben is járt konzultáción a család.

Kiss Bálint és édesanyja, Kissné Sipos Marianna készen állnak az izraeli útra, hogy végre megoperálják a kisfiút 
Fotó: Szabó Péter Dániel


– Eleinte nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, még a műtét tervezett időpontját is kitűzték, ám egy idő után nem jelentkeztek többet, s mi is hiába kerestük a klinikát. Később a budapesti Országos Onkológiai Intézetbe irányítottak minket, ahol kis túlzással azt sem tudták, hogy miért vagyunk ott. Ők ugyanis nem foglalkoznak ilyen esetekkel. Az orvosok megmutatták ugyan a leleteket több külföldi kollégájuknak, ám előrébb nem jutottunk – meséli Marianna, majd kérdésemre hozzáteszi, Veszprémben nincs mód elvégezni Bálint műtétjét, már csak azért sem, mert gyerek idegsebészet sincs a kórházban.

Az elmondottakat Szabó Éva, a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályának vezetője is megerősítette. Kérdésünkre elmondta, bár egy ideig úgy tűnt, az egyik hazai egyetemi klinikán elvállalják a beavatkozást, végül lemondtak erről. Hozzátette, annyira speciális ez a betegség, hogy az országban sem akadt olyan, aki elvállalta volna.

Szabó Éva elmondta, célszerű lenne a szülőknek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) fordulni, mert ha egy hazai specialistától hivatalos szakvélemény lesz arról, hogy itthon nem lehet megoperálni Bálintot, akkor az OEP támogatást adhat a külföldi operációhoz. A főorvos felhívta a figyelmet arra is, a betegséggel foglalkozó hazai plasztikai- és gyereksebészek ismerik a külföldi szakirodalmat és azzal is tisztában lehetnek, megfelelő-e az a külföldi hely, ahol megműttetnék a fiút a szülők.

Az édesanya egyébként már fel is vette a kapcsolatot az OEP-pel, ahonnan meg is kapta a szükséges papírokat. – A legfontosabb, hogy találjunk egy szakorvost, aki segít nekünk abban, hogy egyáltalán ki tudjuk tölteni, hiszen nagyon részletes kórtörténetet kérnek. Szükség lenne egy hivatalos szakvéleményre is, hogy nem lehet megoperálni, illetve a fogadó intézménytől is kell egy igazolás, hogy vállalják a műtétet, s az, hogy pontosan hol és mennyi pénzért. Utána tudjuk felküldeni az egész anyagot Budapestre, ahol egy orvosi csoport dönt majd arról, hogy támogatásra érdemesnek találják–e Bálint ügyét. Fontos megemlíteni, hogy mindig utólag fizetnek, azaz nekünk előre állni kell a kiutazás és a műtét költségét, pozitív döntés után is csak utólag kaphatunk támogatást. A költségekről még nem tudunk semmi pontosat, az izraeli orvos csoporttal kapcsolatot tartó Simon Kálmán azt mondta: ötmillió forint minden bizonnyal elég lehet az operációra.

A Napló által összegyűjtött pénz ma is az utolsó forintig megvan egy gyűjtőszámlán, csak arra várunk, hogy Bálint gyógyítására fordíthassuk. Sajnos sokan támadnak minket a különböző internetes fórumokon, hogy miért gyűjtünk, de mi tényleg nem meggazdagodni szeretnénk, hanem az a célunk, hogy esélyt adjunk a kisfiunknak a normális életre. Az egyre növekvő daganat ugyanis Bálint szemét is veszélyezteti. Szerencsére fájdalmai nincsenek, igazi eleven gyerek, ám ha van lehetőség a gyógyulásra, akkor szülőként kötelességünk élni vele – mondja az édesanya, aki hozzáteszi, az összegre a tb-támogatás esetén is szükség lehet, hiszen a operációt követően több, az arcát szépítő plasztikai műtétre is szükség lehet, amelyek költségét is a családnak kell állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!