Hírek

2013.06.17. 16:41

Itt a szemét, hol a szemét?

Veszprém – Olvasónk még a tél végén levélben hívta fel a figyelmet arra, nagy a rendetlenség a völgyhíd alatt és környékén, a megyeszékhely turisztikai és műemlékvédelmi szempontból is „kirakatban” lévő területén.

Gombás Gabriella

Rupáék szorgalmasan dolgoznak az apró terecskén, a völgyhíd lábánál. Hulladékszállításból élnek (Fotó: Penovác Károly)

Az ÉMI mellett levő sziklás hasadékot hulladék, lakókocsi, különféle rozzant épületek övezik, erről fotósorozatot is eljuttatott szerkesztőségünkhöz. Megkerestük az ügyben a hatóságot, és körülnéztünk személyesen is. A Harmat utca sarkától kis aszfaltút vezet a híd alatti épületek felé, a lakóházak előtti téren egyértelműen lomizás folyik. Egy kis tehergépkocsi érkezik a legkülönfélébb holmival, éppen azt rámolják ki, és Rupa Róbert, az egyik ház lakója, készségesen eligazít minket abban, miként folyik itt a munka.

– Nekünk soha nem volt dolgunk a hatósággal, több család jövedelmét pótoljuk ki a lomizással. Engem mindenki ismer a városban, a lengyel piacon is szoktam árusítani, és bárhonnan, bármikor minden lomot elszállítok – mondja Rupa Róbert, majd előveszi a névjegykártyáját, rajta minden tudnivaló arról, hogy a hulladék szelektív válogatását, szállítását vállalják, pince, padlás, garázs takarítását is. Széles mozdulatokkal magyarázza, hogy népes családja és a szomszédai is kiveszik a részüket a munkából, látjuk az udvarban a fal mellé felrakott faanyagot, a papírhulladék egy helyen, a háztartási gépekre nyilván a darabolás vár, majd ami nem használható vagy értékesíthető, a szelektív hulladéktározóba kerül.

– Nem félünk a munkától, sok mindennel foglalkoztam életemben, most alkalmi munkát vállalok a közüzemi cégnél. Az itt felhalmozott régi nyílászárókat a NAV-tól kaptuk – mutatja Rupa Róbert a falhoz támasztott faanyagot, s hozzáfűzi, gyakran kényszerülnek összeszedni az autókból műanyag zsákokban kidobott szemetet, egyszer a közterület- felügyelők meg is bírságolták, mert valaki a portája szélén hagyott két kivágott tuját.

– Nézzen körül, nálunk tuja? – tagadhatatlan, a szűk kis udvarban a lomon kívül alig van valami. De most éppen hatalmas mennyiség vár „rendezésre” a tenyérnyi terecskén.

– Tessék erre jönni este fél hét tájban, itt már ebből semmit sem fog látni. És valóban, mára elfogyott a lomhalmaz. Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője személyesen vizsgálta ki olvasónk panaszát. Munkatársai helyszíni szemlét tartottak, ennek eredménye az ott élők szavait igazolja. A völgyhíd alatti kérdéses terület jelentős részben állami tulajdonú, kivételt képeznek az ott élő emberek három helyrajzi számon bejegyzett ingatlanjai. Megállapítást nyert, hogy a lakókocsiban a „körülményekhez képest rendezetten élnek, hulladék nincs a területen”. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a másik ingatlan udvarában olyan anyagok vannak, amelyek a jogszabályok szerint nem minősülnek hulladéknak, mert „nincsenek ellenőrizetlen körülmények között”. A harmadik ház környéke „rendezett, hulladék nincs a területen”. Elkészült a hatósági hivatalos feljegyzés, további intézkedésre nincs szükség. Rupa Róbert számára megnyugtató a hír, hiszen a sűrű bokrok és a hasadék takarásában működő lomizós üzlet maradhat, amire nagy szüksége van, mert mint mondja, manapság munkát csak elvétve kap az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!