Hírek

2017.07.21. 17:30

Itatják, fürdetik a menhelyi állatokat - A kóbor kutyáknál egy tál víz életmentő lehet

MEGYEI KÖRKÉP - Nagyon megviseli az állatokat is a hőség, ezért nagyon vigyázzunk rájuk, adjunk nekik mindig friss vizet, biztosítsunk árnyékot! Ezt ajánlották megyénk menhelyeinek vezetői, akik maguk is nagy gonddal óvják, gondozzák a megmentett, kidobott kutyákat.

Kovács Erika

Több mint száz kutyának viseli gondját a Vackoló Állatvédő Egyesületnél Farkas Zsuzsa, a veszprémi menhely vezetője, valamint segítői, Kovács Gábor és Deák András. Ők a forró napokon hideg vízzel locsolják a kenneleket, és vízzel gyakran frissítik a betonutakat is. Egy magánszemély támogatásával párásító készüléket is fel tudtak állítani, ami enyhíti a hőséget a kenneleknél.

A kutyákat kora reggel vagy napnyugta után etetik, sétáltatják, napközben hagyják őket pihenni, arra is ügyelnek, hogy a szabadon levők hűvösben legyenek. A sérült és beteg kutyáknál mobil klímát, ventilátort működtetnek, minden állatot folyamatosan friss vízzel itatnak, minden kifutónál fürdőzésre is van lehetőség, ahol kis műanyag homokozókat töltöttek meg vízzel.

Balatonfüreden kutyát fürdet az ebmentő egyesületnél Gáspár Ákos
Fotó: állatmentők, Ulrike Volner, Balogh Ákos

Kilencven kutyának teszik elviselhetővé a hőséget Ajkán, a Vahur Állatvédő Egyesületnél Antal Laura vezetésével. A friss víz, a fürdőzési lehetőség, a rendszeres séta mellett ők a hosszú szőrű, fekete színű kutyákat megnyíratták nyárra.

Antal Laura azt kérte, hogy aki láncra vert, napon tartott kutyát lát, vagy olyat, aki nem kap ételt, italt, mielőbb szóljon állatmentőknek, mert a hőségben mindez rövid idő alatt végzetes lehet az állatok számára! A kóbor kutyáknál pedig egy tál víz életmentő lehet, amíg az állatmentők megérkeznek.

Antal Laura állatmentő, menhelyvezető egyik kedvencével együtt fürdőzik a hőségben az ajkai Vahur állatmenhelyen

Tapolcán Ulrike Volner menhelyvezető Bogdán Mariann önkéntessel együtt 142 kutya és 40 cica, illetve sok kutyakölyök sorsáról gondoskodik. Pályázati pénzből, magánadományból kétéves munkával felújították a menhelyet, ahol jól szigetelő tetőket helyeztek el. Az állatok mindig árnyékban vannak, szabadon járkálhatnak, futhatnak, fák alatt fekhetnek, friss víz folyamatosan van előttük.

A tapolcai menhelyen folyamatosan kapnak friss vizet az állatok

A Pápai Humán Állatvédő Egyesületnél Gáspár Enikő azt mondta, a forró napokra átmenetileg rácsra cserélték a kennelek lemezborítását, hogy jobban járjon a levegő az állatoknál, akiknek naponta többször vizet cserélnek, és egy nagy kádban fürödhet is a 22 kutya és a cicák. A hőségben naponta többször sétáltatják az állatokat.

Tuvic Gabriella és Gáspár Ákos, valamint önkénteseik Balatonfüreden az Észak-balatoni Ebmentő Egyesületnél árnyékoló fóliát helyeztek el a közel harminc kutya kennelénél. Az állatok fürödhetnek is, naponta friss vizet kapnak, és gyakran sétáltatják őket az önkéntesekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!