Hírek

2015.10.04. 18:24

Iszapkatasztrófa: öt éve összefogott az ország

Kolontár, Devecser - A tárgyi és a természeti környezet megújult, kívánom, hogy a lelki békét is találják meg - fogalmazott Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő.

Penk Tímea

A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulóján, október 4-én megemlékezést tartottak az érintett településeken. Kolontáron az iszaptározó kiömlésének idején, délután fél egykor megszólaltak a harangok az áldozatok emlékére, majd este szentmisét tartottak a tiszteletükre, az emlékparkban pedig Tili Károly polgármester és Kovács Zoltán mondott beszédet.

– Öt évvel ezelőtt megváltozott a kolontáriak élete. Nem volt olyan ember a településen, akinek ne lett volna valamilyen testi vagy lelki fájdalma, miután utat tört a vörös veszedelem, amely félelmet, pusztítást és sebeket okozott, és magával sodort kilenc helyi lakost, akiket most együtt gyászolunk – mondta Tili Károly. Úgy érzi a polgármester, hogy semmilyen riport nem tudja hitelesen tükrözni azokat az érzéseket, amiket az itt élők a szívükben hordanak. Nagyon hálásak a segítséget nyújtó kezeknek.

Kovács Zoltán felidézte az öt évvel ezelőtti személyes emlékeit, amikor Ékes József akkori országgyűlési képviselő beszámolt a kolontári tragédiáról, és Lasztovicza Jenő védelmi bizottsági elnökkel azonnal a helyszínre mentek.

– Minden képzeletet felülmúlt az, amit itt láttunk. Ezt helyi lakosként még nehezebb volt megélni – mondta az államtitkár. Beszámolt arról, hogy a haláleseteken kívül közel háromszáz ember sérült meg az itt élők és az őket mentő egyenruhások közül.

– A vörösiszap elvitte a házat, a közös emlékeket, a gyerekek játékait, ezeket és a halottainkat nem lehet visszahozni, és a lelki sebeket sem lehet talán soha begyógyítani – fogalmazott az államtitkár, majd kitért arra, a kormány azonnal helyt állt a katasztrófában, segítségére sietett a bajbajutottaknak.

– Az elmúlt öt évben minden megváltozott. A négyezer hektáros terület megújult, új utak, csatornák, középületek, sportpályák, orvosi rendelők jöttek létre. A kormány több mint 30 milliárd forintot fordított a katasztrófa sújtotta térségre, létrehozta a kármentő alapot, illetve 400 millió forintot különített el nem vagyoni kártérítésre – mondta Kovács Zoltán. Hozzátette, hogy a lelki békét nehezebb megtalálni, mert nincsenek meg a tragédia felelősei. Arra buzdította a megemlékezőket, hogy jövőbe vetett reményteli hittel folytassák az életünket, építsék tovább környezetüket és az újrakezdéssel mutassanak példát gyermekeiknek.

Devecserben a megemlékezőket a Makovecz parkban ökumenikus imaalkalom várta, majd fáklyás menet indult az Emlékparkba lapzártánk idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!