Hírek

2016.10.10. 20:30

Isten közelsége erőforrás - Toókos Péter János testvér reformátusként lett bencés szerzetes

Bakonybél - A református felekezet tagjaként lett bencés szerzetes Toókos Péter János testvér, aki vasárnap tett örökfogadalmat a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban.

Balla Emőke

Toókos Péter Szentesen született 1974-ben. A pápai református gimnáziumban tanított, a bakonybéli monostorba gyakran kirándult a diák-jaival. Egyénileg is többször járt ott imádkozni, úgy érezte, az Úristen a szerzetesi életre hívta el őt. Bár nem gyakori, hogy protestáns ember szerzetes legyen, az egyházjog lehetővé teszi, hiszen a bencés harmadrendbe felvehető protestáns is, a harmadrendi pedig kérheti, hogy beköltözzön a monostorba. (A harmadrendiek a világban élő bencések, akik választhatják, hogy házasságban élnek-e, illetve maguk rendelkezhetnek az idejükkel és a vagyonukkal is - a szerk.)

Döntése mellé odaállt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke is. János testvér 2010-ben költözött be a monostorba, 2011-ben választotta a szerzetesi életet. Az első év - az úgynevezett noviciátus, azaz újoncidő, próbaidő - zárt volt: nem hagyhatta el a monostort, nem lehetett telefonálni, e-mailezni, legfeljebb kézzel írt leveleket küldeni a családtagoknak. 2012-ben három évre, 2015-ben újabb három évre kötelezte el magát, idén áprilisban azonban egy lelkigyakorlaton úgy érezte, szeretné végleg elkötelezni magát. A szerzetesi létben az vonzotta, hogy ideje teljességében Istennel foglalkozzon, és ne kösse le más. Nekem a minőségi idő a szeretetnyelvem. Istentől megkapni a szeretetet és neki odaadni úgy tudom legjobban, ha sokat olvasom a Szentírást, sokat imádkozom, sokat vagyok vele. Az imádság számomra az Istennel való kapcsolat megélése, fenntartása, megerősítése .

János testvér örökfogadalma ökumenikus alkalom volt, vele együtt ünnepeltek katolikusok és protestánsok, pannonhalmi, budapesti, tihanyi szerzetesek. Megtelt a templom, a vesperáson részt vettek a pápai református és a bakonybéli katolikus egyházközség tagjai. Az ünneplőket Halmos Ábel, a Szent Mauríciusz-monostor perjele köszöntötte. Azt mondta, az egyházjogi keretek lehetővé teszik, hogy János testvér velük közösségben élje Krisztuskövető életét.

Az oltáron Toókos Péter János testvér (balról) és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is aláírta a fogadalom szövegét
Fotó: Pesthy Márton

Steinbach József református püspök a 84. zsoltár alapján hirdette Isten igéjét. Mily kedvesek a te hajlékaid, ó Seregek Ura! Sóvárog, sőt eleped a lelkem az Úr udvarai után. (...) Még a veréb is talál házat, és a fecske is fészket, ahova fiókáit helyezi oltáraidnál, Seregek Ura, királyom és Istenem! Boldogok, akik házadban laknak, szüntelenül dicsérhetnek téged!

Isten közelsége fészek, amely oltalom, védelem, melegség, mondta a püspök. Isten közelsége erőforrás. Ebben a bizonytalan világban mindenre van erőnk a Krisztusban, aki megerősít bennünket. Isten közelsége jobb mindennél. Mi, protestánsok sokszor esünk abba a kísértésbe, hogy a testi szemeinkkel azt nézzük, ami többnek tűnik, de ha Jézus Krisztus
áll mindennek tetején, akkor minden a helyére kerül.

János testvér Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kérdéseire válaszolva mondta, az örökfogadalommal még bensőségesebben Istennek akarja szentelni magát. A földön arcra borulva hallgatta az érte könyörgő imát, majd a közösség előtt felolvasta, az oltáron aláírta a fogadalom szövegét, amit a főapát is aláírt. Végül megkapta azt a kórusruhát, amit a szerzetes atyák évszázadokon át viseltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!