Hírek

2015.07.02. 16:24

Ismét tiltakoztak az egészségügyi dolgozók

A béremelés mellett a szakdolgozói életpályamodell bevezetéséért is tüntettek a fővárosban az egészségügyi dolgozók.

MTI

A megmozduláson petíciót adott át Balogh Zoltán, a kamara elnöke Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot. A petícióban a kamarai tagok szándéknyilatkozata is szerepelt, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik számottevő elmozdulás a bértárgyalásokban, úgy október elsején letétbe helyezik felmondásukat, közölte érdeklődésünkre Vinkler Lajosné, a MESZK Veszprém Területi Szervezet megyei elnöke. Az MTI beszámolója szerint csak a rendezvényen több százan írták alá ezt a dokumentumot.

Balogh Zoltán beszédében kiemelte, szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyet építeni és beteget ápolni. A kormánynak kell kiszámítható életutat biztosítania ahhoz, hogy egy fizetésből meg lehessen élni, írja tudósításában a távirati iroda. Az elnök szerint a döntéshozóknak meg kell állítaniuk az elvándorlást, a kiszámítható életpálya pedig azért is fontos, hogy a fiatalok számára vonzó legyen ez a hivatás, írja az MTI.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demonstrációjának, a belvárosi Jászai Mari térről indult résztvevői vonulnak a Szent István körúton az Országház elé július elsején
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szakdolgozók mindenekelőtt a tavaszi nagygyűlésén megfogalmazott tizenkét pontot tartalmazó követeléseikért tüntettek, így az ötven-ezer forint alapilletmény-emelésért és a szakdolgozói életpályamodell bevezetéséért.

A megyei elnök elmondta, a júliustól életbe lépő változás – amely szerint a bérkiegészítés beépül az alapbérbe – nem érint minden szakdolgozót, csak a műszakot és ügyeletet vállalókra vonatkozik, és ők is csupán nettó öt-hatezer forinttal vihetnek többet haza.

Bár a szerdai demonstrációt önállóan szervezte a MESZK, a kamara vezetősége fontosnak tartja, hogy a közös cél érdekében – az egészségügy és egészségügyi szakdolgozók helyzetének javítása ügyében – együtt tudjanak működni az ágazati szakszervezetekkel, mondta Vinkler Lajosné.

A résztvevők a rendezvény végén egy vérhez hasonlító piros folyadékot tartalmazó fiolát tűztek fehér hungarocellből kivágott szívbe a Parlament főlépcsőjénél. A szervezők becslése szerint több mint négyezren vettek részt a megmozduláson, amelyre a Veszprém megyei szervezetből 155-en érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!