Hírek

2016.10.15. 14:21

Ismét támadnak a rémkaticák?

Pápa - Csípnek, bűzös váladékot termelnek és rengetegen vannak – az utóbbi időszakban kellemetlen, nem várt ismerősként tértek vissza a harlekinkaticák, jelezte egy pápai olvasónk.

Polgár Bettina

A Kelet-Ázsiában őshonos harlekinkaticákat kezdetben hatékonyan alkalmazták a tengerentúlon a levéltetvek elleni védekezés céljából, majd a ragadozóbogarak a 2000-es évek vége felé hazánkban is megjelentek.

Fotó: Vallner Bettina

A harlekinkaticák az őszi hónapokban szívesen húzódnak be az ajtók, ablakok mentén futó résekbe, hogy nem várt lakótársként téli menedékre leljenek otthonunkban.

Amellett, hogy a harlekinkaticák hazánkban természetes ellenség híján könnyen szaporodnak, és kiszorítják élőhelyükről az őshonos európai katicafajokat, kárt okoznak többek között a szőlőtermesztőknek, illetve a háztartásokban is rengeteg gond van velük.

A fekete alapon piros foltos, vagy éppen sokpettyes rémkaticák gyakorta tömegesen jelennek meg, csípésük bőrpírt okoz, és nehéz hatékonyan védekezni ellenük. Egyesek megelőzésként jól bevált módszernek tartják a szúnyogháló használatát, ha azonban megtörtént a baj, és elözönlötték lakásunkat a kéretlen „vendégek”, sokan a bosszantó bogarak felporszívózását, zacskóba gyűjtését vagy elégetését javasolják.

A radikális közbelépés előtt azonban fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban harlekinkaticával állunk-e szemben, és nem egy hagyományos hétpettyes katicabogarat igyekszünk-e éppen elpusztítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!