Hírek

2017.02.22. 15:36

Szigorodnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok

A veronai buszbaleset miatt szigorodhatnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó előírások. Szauer Istvánt, a Veszprémi Tankerületi Központ tankerületi igazgatóját arról kérdeztük, milyen változásokra lehet számítani a tankerület intézményeiben.

Kutasi Zsófia

Szauer István kiemelte, a legfontosabb az iskolai kirándulások kapcsán a gyerekek, pedagógusok testi épsége.

- A Klebelsberg Központ és a tankerületi központok arra kérték - elsősorban a sítáborok kapcsán - az iskolákat, hogy a jövőben megkötendő szerződésekben 23 és 04 óra között a sofőrök és a diákok tartsanak pihenőt, ebben az idősávban ne közlekedjenek a buszok. Mint azt már korábban is hangsúlyoztuk, az éjszakai utazás tilalmát a hosszabb, elsősorban külföldi utazásokra tervezzük bevezetni. Nem az a célunk, hogy a tanórán kívüli programok csökkenjenek, inkább ezen programok számának növelését ösztönöznénk, és hogy a diákok utaztatása még biztonságosabbá váljon. A hamarosan megjelenő szabályozás pontosan meg fogja határozni azoknak az utazásoknak a körét, amelyre a fenntartó speciális előírásai vonatkoznak – fogalmazott Szauer István.

Az igazgató hangsúlyozta, a kormány, mielőtt végső döntést hozna a szabályozásról, változtatásokról, a lehető legtöbb ember véleményét szeretné megkérdezni, ezért ennek érdekében internetes konzultációt indít, ami egy hónapig tart majd és három alapvető kérdésben kéri ki az emberek véleményét. Ezek közül az egyik kérdés az, hogy lehessen-e éjszaka 11 óra és hajnali 4 között diákokat, fiatalokat szállító busznak közlekednie, a másik két kérdés a sofőrök egészségügyi alkalmasságával - különös tekintettel az alvászavarra - összefüggő szabályozásra, illetve a diákokat szállító buszok műszaki paramétereire vonatkozóan várja az emberek véleményét.

A tankerületek számára küldött levélben szerepel, hogy a Klebelsberg Központ várja a visszajelzéseket a témában. Ezek alapján még az átfogóbb szabályozás előtti időszakra vonatkozóan pontosítja a buszos kirándulásokkal kapcsolatos kéréseit az iskolák felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!