Hírek

2017.03.04. 08:58

Sikeresen leleplezték a bűnszövetkezetet

Veszprém – Az emberek pihenni járnak az erdőbe, gyönyörködni az állatokban, még a vadászok is adnak egy esélyt a vadnak, ám ezek az elkövetők nem ilyen emberek – nyitotta meg a Veszprémi Rendőrkapitányság sikeres nyomozásáról beszámoló sajtótájékoztatóját Ipsits Csaba rendőr ezredes, kapitányságvezető.

Leitner Vera

A komplex nyomozás egy teljes bűnszövetkezetet leplezett le, akiknek tevékenységi körébe többek között orvvadászat, orvgazdaság és betöréses lopások is tartoztak.

– Tavaly több bejelentés érkezett, megszaporodtak a vadkilövések a megye területén. A megoldást elsősorban a megyei vadászkamarával és Verga Zrt.-vel együttműködve kerestük, ez az időszak széleskörű adatgyűjtéssel járt – mondta el Hebling Ernő rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vagyon- és gazdaságvédelmi alosztályának vezetője a nyomozás előkészítő szakaszáról. – Ősszel többen arról számoltak be, hogy lövéseket hallottak Hajmáskér külterületén, mikor hivatalos vadásztevékenység már nem folyt a területen.

A rendőrség nyomozócsoportjának munkáját több egység, a megyei vadászok, erdészek, és a honvédség is támogatta. Egy idő után pedig felmerült a gyanú, hogy az elkövetők nem csak orvvadászattal foglalkoznak.

– Ekkor régebbi eseteket vizsgáltunk újra, melyeknek helyszínei, módszerei alapján azonosságot véltünk felfedezni az általunk megfigyelt elkövetők tevékenységével. Harminc ilyen ügyet találtunk, ekkor már lopás, betörés, kábítószerrel való visszaélés is szóba került – nyilatkozta Hebling Ernő.

Február 21-én a rendőrség összehangolt akció keretében egyszerre három, egy veszprémi, egy hajmáskéri és egy Tolna megyei helyszínen is házkutatást végzett. Először négy, majd további hat gyanúsítottat állítottak elő, az átkutatott épületekben engedély nélküli lőfegyvereket és lőszereket találtak.

– Nemcsak elejtették a vadat, de a vadhúst értékesítették is, visszamenőleg több száz kilogrammnyi eladást tudunk bizonyítani – mondta el Zanati Gyula rendőr őrnagy. A tettesek magánszemélyeknek adtak el vadhúst, volt, aki egy alkalommal 30–40 kilogrammot is felvásárolt, állandó vevőkörrel rendelkeztek. Jelenleg öt gyanúsított ellen folyik eljárás, három főt már őrizetbe vettek, közülük a főelkövető, egy veszprémi férfi végezte az állatok kilövését. Március első hetéig tizenhárom házkutatásra és tizenegy tanú kihallgatására került sor, de a nyomozásnak még nincs vége.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke köszönetet mondott a városnak és valamennyi együttműködő szervnek azért a munkáért, amit végeztek. Mint mondta, ez vadászszemmel nézve is kiemelkedő.

– Országosan elsőként kötöttünk együttműködési megállapodást a Veszprémi Megyei Rendőr-főkapitánysággal. A mostani munkához kis mértékben tudtunk hozzájárulni, de információátadás és segítőkészségünk révén aktív szerepet kívánunk vállalni a további eredményes munkában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!