Hírek

2017.05.21. 11:55

Inotai győzelem a parasztolimpián

VÁRPALOTA Több százan gyűltek össze a Kismező városrészben az elmúlt hétvégén, hogy összemérjék főző- és ügyességi képességüket az I. Kismezei Parasztolimpián.

Szabó Péter Dániel

Már kora délután nagy volt a nyüzsgés a Kismező ABC mögötti területen, hiszen elstartolt a főzőverseny. Jófajta magyaros ételek rotyogtak a bográcsokban, nem volt egyszerű dolga Pórkötő Kata mesterszakácsnak. Összesen tizenhat finomabbnál finomabb ételt kellett végigkóstolna, s persze kiválasztani a legjobban sikerült három étket.

- Ez a rendezvény visszatérés a gyökerekhez. Parasztolimpiát Várpalotán egyetlen helyen, a Kismezőn lehet hitelesen rendezni, hiszen a városrészt sokan még ma is parasztnegyednek hívják a településen. A rendhagyó verseny feladatai is a régi, paraszti léthez kapcsolódnak - mondta el köszöntőjében Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, majd hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy egyszer egy olimpiai lángot is meggyújthat. Az esemény ugyanis már az elmúlt héten elkezdődött, hiszen az olimpiai lánggal már körbefutotta Várpalotát egy lelkes futócsapat. Ezzel a lánggal érkeztek a sportolók a térre, a fáklyát átnyújtottak a polgármesternek, aki az olimpiai láng meggyújtásával hivatalosan is elindította a parasztolimpiát, ahol tíz versenyszámban kellett helytállniuk a nevező csapatoknak.

Változatos feladatok várták a csapatokat az első parasztolimpián Fotó: Szabó Péter Dániel

A nemegyszer humoros feladatokat a paraszti élet mindennapjaiból válogatták a szervezők. Többek között volt gumicsizma-hajítás, szalmabála- és traktorkerék-görgetés, gabonazsák-talicskázás, traktorhúzás, sőt, zsíroskenyérevő verseny is. A megmérettetésre előzetesen összesen kilenc csapat jelentkezett, mellettük a helyszínen verbuválódott egy kisiskolásokból álló csapat is, amely hősiesen, saját korlátait feszegetve próbált helytállni a jó hangulatú viadalon. Természetesen őket külön is díjazták a szervezők, hiszen fantasztikus teljesítményt nyújtottak. - A helyi közösség erősítése az elsődleges célunk a rendezvénnyel, illetve nem titkolt tervünk, hogy a nap folyamán befolyt támogatásokból a Kismezei Közösségi Házat szeretnénk tovább fejleszteni - mondta el lapunk kérdésére Boza Gábor főszervező, aki bízik benne, hogy sikerült hagyományt teremteniük a kismezei paraszt-olimpiával.

Ami a végeredményeket illeti, a főzőversenyben a Nomádok csapata győzött, megelőzve a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egyletét és a Csőrike Teamet, míg különdíjat vehetett át a Berhidai Kertbarát Kör. Összesítésben Inota csapata bizonyult a legjobbnak a második Józani Betyárok és a harmadik Loncsosi Baráti Kör előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!