Hírek

2015.05.12. 13:48

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

A megbízó Pest Megyei Kormányhivatal szerint az azbeszt tartalmú hulladék elhelyezése nem jár semminemű veszéllyel a környéken élők egészségére, a három hónapig tartó szállítás pedig Várpalota térségében nem érint lakott területet.

Szabó Péter Dániel

A megbízó Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya kérdésünkre közölte, várhatóan két-három hónapig tart majd az azbeszt tartalmú építőanyagok beszállítása az inotai hulladéklerakó területére.  A szállítási útvonal Várpalota térségében lakott területet nem érint, a hulladék mennyisége előreláthatólag mintegy 19 ezer köbméter lesz.

A hulladéklerakót üzemeltető cég, a Partner Depónia Kft. közbeszerzési pályázat során nyerte el a kérdéses munkálatokat. A pályázat előkészítésénél szempont volt, hogy kiegészítő fóliaszigeteléssel és a fóliaszigetelés épségének ellenőrzésére alkalmas rendszerrel ellátott lerakóhelyen történjen meg a hulladék elhelyezése. „Az azbeszt tartalmú hulladékok átvételének feltételeit a hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló, 20/2006. (IV.5.) KvVM szabályozza, amely alapján a B1b és B3 alkategóriába sorolt lakossági hulladéklerakókon az azbeszt tartalmú hulladékok átvehetőek, ha  az azbeszt rostokat tartalmazó hulladék szálait kötőanyag tartja össze. A Parner-Depónia Kft. a fentieknek megfelelően rendelkezik az azbeszt tartalmú hulladékok átvételére környezetvédelmi hatósági engedéllyel.”

Előreláthatólag mintegy három hónapon keresztül szállítják az azbeszt tartalmú anyagot az inotai hulladéklerakóba (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A kormányhivatal sajtóosztálya hozzátette, tekintettel arra, hogy az azbeszt rostokat tartalmazó hulladék átvételére szálmegkötő anyag alkalmazásával kerül sor, amely megakadályozza a rostok levegőbe jutását, a hulladék elhelyezése nem jár semminemű veszéllyel a környéken élők egészségére. A szálmegkötő anyag alkalmazására már a felrakás helyszínén sor kerül, így a szállítás is maximális biztonsággal valósítható meg. A fentiek mellett az üzemeltető a beszállításokat megelőzően és a beszállítások alatt is folyamatosan méri a lerakó területén belül a levegő tisztaságát.

A közlemény szerint amennyiben igény merül fel további tájékoztatásra az inotai lerakó üzemeltetésével kapcsolatban, a környezetvédelmi és természetvédelmi főosztály cég képviselőit javasolja megkeresni a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében. Úgy tudjuk, ez meg is történt, s a Demokratikus Koalíció helyi csoportjának szervezésében lakossági fórumot tartanak csütörtökön 17 órától az inotai faluházban. Közben a Jobbik is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben azt írják, a helyi közösség érdekeit szem előtt tartva kérik a környezetvédelmi hatóságtól és a katasztrófavédelemtől a lakosság teljes körű tájékoztatását. „Nem értjük, hogy ilyen fajsúlyos kérdésben miért nem kérték ki a helyiek véleményét is?” – fogalmaznak.

„Levélben kérünk tájékoztatást a szakhatóságoktól, az illetékes minisztériumtól és Talabér Márta polgármester asszonytól az azbesztelhelyezés folyamatáról, annak hatásairól, esetleges következményeiről, valamint hogy ki és milyen feltételekkel engedte a veszélyes anyag elhelyezését Inotán”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!