Hírek

2016.09.10. 17:47

Igényelhető a méhnyakrák elleni iskolai oltás

Veszprém – Veszprémi hetedikes lányok is igénylik a méhnyakrák elleni térítésmentes iskolai oltást.

Balla Emőke

Idén ősszel harmadik éve szervezik meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által koordinált méhnyakrák elleni oltási programot. A szülők újra igényelhetik az államilag támogatott, térítésmentes iskolai védőoltást. Az ingyenesen biztosított méhnyakrák-megelőző vakcinát az elmúlt két évben több mint 70 ezer iskolás lány kapta meg, idén pedig újra több mint 40 ezer lány szülei kérhetik. A kétadagos oltóanyag azok számára ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola hetedik osztályát.

A méhnyakrák elleni védekezés két erős pillére a védőoltás és a rendszeres szűrés. A vakcina – HVP típustól függetlenül - klinikai vizsgálatokkal igazoltan magas, 93 százalékot meghaladó összhatékonyságú védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött  lányoknál. A magas fokú védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen akkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel.

A veszprémi Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelés Általános Iskolában az elmúlt tanév végén előzetes tájékoztatást kaptak a szülők a lehetőségről, szeptember 13-ig kell jelezniük, hogy igénylik-e az oltást. Az előző tanévben a lányok ötven százaléka kérte az oltást. A Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában viszont tavaly a hetedikes lányok nyolcvan százaléka kapta meg az oltást, volt, aki egyénileg kérte azt. Idén a napokban mérik fel az igényeket, várhatóan a lányok nyolcvanöt százaléka kaphatja meg a térítésmentes oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!