Hírek

2017.01.29. 20:21

Igazi falusi disznóvágást tartottak - Hamar megadta magát a termetes hízó

Paloznak - Már korán reggel gyülekeztek a férfiak, várták a nap „főszereplőjét”.

Szendi Péter

Kisvártatva be is gördült a Tájház udvarába az a 160 kilós hízó, melyet Nemesvámosról hoztak. A településen tizenkettedszer tartották meg a Paloznaki Civil Egyesület és az önkormányzat szervezésében a falusi disznóvágást. A nagy hidegre való tekintettel a szervezők gondoskodtak fogópálinkáról, forralt borról és teáról.

Mint azt Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármesterétől megtudtuk, ő hizlalta az állatot. Kezdetben még nagyon hangosan tiltakozott az ellen, hogy belőle ma ebédeljenek az emberek. Szegény pára azonban hamar kilehelte a lelkét, köszönhető annak a csapatnak, akik már évek óta együtt dolgoznak. Pauer Lajos böllér az előírásoknak megfelelően először elkábította a sertést, hogy az állat szenvedéseit a lehető legkisebbre csökkentsék. A csapat tagjai a munkavédelmi előírásokat betartották. Megkezdődött a pörzsölés, a tisztítás, a mosás és a bontás.

A nagy hidegre való tekintettel a szervezők gondoskodtak fogópálinkáról, forralt borról és teáról. - Annak idején egy baráti társaság indította el a falusi disznóvágást, hogy az érdeklődőknek megmutassuk, miképp történik mindez. Az egyesület egy idő után felkarolta ezt a most már hagyományosnak mondható rendezvényt. Minden évben egyre többen látogatnak el Paloznakra. Természetesen a sok helybélin kívül, a környék lakói is eljönnek a disznóvágást. De vannak olyanok is, akik Győrből, Budapestről vagy éppen Szolnokról jönnek, immár évek óta - nyilatkozta lapunknak Hernádi Péter, az egyesület elnöke.

A 160 kilós hízó itt még jól érezte magát. Balról-jobbra Sövényházi Balázs Nemesvámos polgármestere, Leitold József igazgató, főállatorvos, Veszprém Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, Győry Imre és Tímár András  Fotó: Szendi Péter

Akik azonban nemcsak a kulináris élvezetekért jöttek, azoknak a szervezők gyalogtúrát tartottak. Délben került sor a pecsenyekóstolásra, miközben ifj. Vass György és cigányzenekara szolgáltatta a jó ebédhez elengedhetetlenül fontos zenét. Egy idő után már lehetett kolbászt, hurkát és orjalevest is kóstolni.

Kísérő rendezvények is voltak a faluházban. Az érdeklődők egy gyönyörű szép kiállítást tekinthettek meg Falvédők, kenyérruhák, szalvéták címmel, melyet a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány szervezett.

Englert Dezső, a Paloznaki Borklub vezetője jóvoltából pedig borfelismerő versenyre is sor került. Voltak azonban merészebbek is, akik pálinkát kóstolhattak, miközben Sipos György tartott egy igazán élvezetes előadást a pálinkáról.

A disznóvágás szervezői gondoskodtak arról, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat. A Teleházban kézműves foglalkozás, diafilmvetítés és játszósarok volt. Miután a résztvevők megkóstolták a finom borokat és pálinkákat, valamint a disznóból készített finomságokat, késő délután már rophatták a vendégek a táncot a fűtött sátorban. A jó zenéről a SaSi Duó gondoskodott.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!