Hírek

2017.05.20. 18:04

Idén is minden a honvédelemről szólt

Veszprém – Harcászati különlegességekkel, relikviákkal, szórakoztató és érdekes programokkal emlékeztek meg a szervezők a Magyar Honvédelem Napjáról a II. Veszprémi Honvédelmi Napon.

Kutasi Zsófia

- Talán lassan már hagyománnyá nemesedik ez a találkozó a múzeum Török Ignác utcai részlegének területén, azon a napon, amikor immár huszonöt éve, május 21-én ünnepelhetjük a Magyar Honvédelem Napját annak emlékére, hogy 1849-ben, ezen a napon a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának betetőzéseként a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg visszafoglalta Buda várát Hentzi osztrák császári tábornok csapataitól – mondta S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a megnyitón. Hozzátette: - Olyan ünnepi eseményről, napról van szó, amelynek lényege minden időben azonos volt: a magyar honvédelemre, hadseregre, katonákra hívta fel a figyelmet.

- A szabadság ára a hősök vére, amiért hálával tartozunk. A magyar honvédeknek hűséges helytállása ma is elismerésre méltó. A hősök emléke és kötelességtudata példaértékű és követendő számunkra, valamint a jövő nemzedékek számára. E nap rólunk katonákról szól, de nem vagyunk kiváltságosak, hiszen a honvédelem mindazoknak az ügye, akik úgy érzik honjukat lelték e hazában – fogalmazott megnyitó beszédében Gulyás Zoltán dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese. A résztvevőket Brányi Mária alpolgármester köszöntötte, majd Rainer Pál történész emlékezett meg az I. világháborús Kostanjevica-i hadszíntér eseményeiről.

- Tavaly merült fel az ötlet, hogy a múzeummal közösen egy nagyszabású rendezvényt szervezzünk a honvédelem napja alkalmából. A nap során minden olyan elemet láthatnak az érdeklődők, melyek a honvédséghez köthetőek a II. világháborútól napjainkig. Eljöttek nemzetiségi hagyományőrzők, a honvédség jelenlegi alakulatai, többek között az MH Bakony Harckiképző Központ, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a toborzóiroda, különböző technikai eszközökkel és egy szimulátor kamionnal érkeztek. Számos különlegesség és érdekesség látható, például pilótagyűjtemény, páncélozott csapatszállító harcjármű, második világháborús amerikai ágyú – nyilatkozta Balogh Ákos, szakmai szervező, kiállító, aki egyben tulajdonosa a múzeum tanulmányi udvarán elhelyezett Mi-24 hatástalanított harci helikopternek. A helikoptert kívülről megtekinthették az érdeklődők, és arról izgalmas szakmai előadást is meghallgathattak.

Idén is felvonultak a városban a veterán járművek a tematikus programok során alaki bemutató, előadások, tárlatvezetések, katonai szituációs bemutatók követték egymást, Rainer Pál tárlatvezetést tartott a múzeum militária gyűjteményében.

Megtekinthetőek voltak a magyar katonai missziók, a Bakony Harcihelikopter Ezred, a sorkatonai szolgálat relikviái, katonai egyenruhák, sapkák, II. világháborús emlékek, harcászati eszközök.

A Laczkó Dezső Múzeum szervezésében a II. Veszprémi Honvédelmi Nap civil összefogás eredményeként számos hagyományőrző csoport, magángyűjtő közreműködésével és a Magyar Honvédség támogatásával valósult meg. Az ünnepi programon közreműködött a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!